Pievienotā vērtība

Lietotu auto tirdzniecības bizness var būt arī caurspīdīgs un sakārtots

Pievienotā vērtība

Arī pārtikas nozare izjūt problēmas Krievijas sāktā kara dēļ

Tehnoloģijas un viedās ierīces ienāk arī darba drošības jomā

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Igaunijas jaunuzņēmums «Robus Group»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms vairāk nekā nedēļas investoriem bija iespēja sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO) biržā iegādāties Igaunijas jaunuzņēmuma "Robus Group" akcijas. Cik pieprasītas ir "Robus Group" ("Robus") kapitāldaļas un kādas ir uzņēmuma izaugsmes ambīcijas?

"Robus" ir starptautisks sporta un veselības tehnoloģiju uzņēmums, kas galvenokārt darbojas Lielbritānijā, Francijā, Nīderlandē, Šveicē, Zviedrijā un Igaunijā. "Robus" produkts būtībā ir viegli pārnēsājams sporta ekipējums. Tas sastāv no patentēta treniņu aprīkojuma un treniņu video platformas, ļaujot klientiem veikt treniņus jebkurā vietā un laikā. Pavisam nesen, aprīlī "Robus" sāka kotēt akcijas "Nasdaq Riga" Alternatīvajā sarakstā.

"Uzņēmums ir no Igaunijas. Tas ir jaunuzņēmums, kas sāka darboties pirms diviem gadiem. Viņi nodarbojas ar sporta aprīkojuma pārdošanu un speciālas treniņu platformas izstrādi. Brīdis, kad viņi sāka darboties, sakrita ar kovida laiku, un tas bija diezgan populārs un pieprasīts produkts," stāstīja ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs.  

Šis produkts konkurē ar sporta zālēm, un veiksme ir cieši saistīta ar to, cik aktīvi cilvēkiem atgriezīsies ierastajā dzīvē, tostarp sporta zālēs. 

"Ja mēs kļūsim mazāk sabiedriski vai mūsu mobilitāte samazināsies, tad jā. Ja dzīve atgriezīsies iepriekšējā līmenī, tad ir jautājums, vai šis bizness būs tik veiksmīgs," norādīja Martinovs.

Uzņēmumam "Robus" patlaban ir vairāk nekā 6000 klientu, kas iegādājušies sporta aprīkojumu, un 1200 izmanto maksas abonementu treniņu platformai.

"Uzņēmuma plāni ir grandiozi. Uzņēmums plāno, ka trijos gados izaugs desmit reizes - līdz 12 000 lietotāju. Skaidrs, ka viņi šobrīd pārsvarā darbojas Igaunijā, bet vēlas paplašināties Eiropā un iziet arī uz ASV tirgu," stāstīja ieguldījumu eksperts.

No vienas puses plāni ir ticami, ja palūkojas, cik Eiropā un ASV ir iedzīvotāji un cik daudzi nodarbojas ar sportu. Tad 12 tūkstoši klientu bāze nav nesasniedzams mērķis. Jautājums tikai, vai un cik daudz uzņēmums spēs pelnīt?

"Skaidrs, ka šeit "startup" piešprice eksistē. Ja mēs paskatāmies "First North" sarakstā, tad tajā ir "Madara Cosmetics" un "Virši". Ļoti dažādi uzņēmumi šajā sarakstā ir," atzīmēja Martinovs.

Bet kā uzņēmumam veicās akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā?

"IPO viņiem veicās ļoti labi, pat pārsteidzoši labi. Piedalījās 1500 investori un pieprasījums jau tradicionāli pārsniedza piedāvājumu gandrīz par 30%.

Tas apstākļos, kad Ukrainā notiek kara darbība un ir negatīvs noskaņojums tirgū un biznesā, tad šādos apstākļos, es domāju, ļoti labs sasniegums. Cena bija 3,34 eiro [par akciju]. Tā gan pēc IPO par apmēram 20% ir nokritusies. Diemžēl nevar pateikt viennozīmīgi, ka bija izdevīgi iegādāties akcijas. Īstermiņā izdevīgums ir tāds nosacīts," vērtēja eksperts.

Bet kādi ir uzņēmuma attīstības plāni un kur tas grasās ieguldīt naudu, kuru piesaista no biržas investoriem?

"Viņi par piesaistīto finansējumu gatavojas paplašināties Eiropā un ASV, kā arī uzlabot savu platformu. Finansējums būs nepieciešams arī jaunu tirgu iekarošanai. Tāpēc šeit nav vietas runāt par dividendēm, par īstermiņa peļņu. Skaidrs, ka galvenais ir akciju vērtības atdeves pieaugums investoriem tā dēļ, ka viņu tirgu apjomi pieaugs un iekaros jaunus klientus. Varbūt viņi kļūs par jaunu modes lietu un šis ekipējums būs katram piektajam, kas nodarbojas ar sportu," sacīja Martinovs.

Laiks rādīs, vai uzņēmuma ambiciozie plāni realizēsies un cilvēki arī pēc pandēmijas un ierobežojumu atcelšanas būs gatavi sportot individuāli mājās, nevis doties uz sporta klubu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti