Pieteikties tiešmaksājumiem arvien sarežģītāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienības “vienkāršotās” prasības kļuvušas vēl sarežģītākas - tāds ir secinājums pēc iepazīšanās ar jauno kārtību, kādā lauksaimniekiem jāpiesakās tiešmaksājumu saņemšanai. 

It kā nenozīmīga kļūda zemniekiem var maksāt tūkstošus.

“Kas līdz šim iesniedza atbalsta dienestā dokumentus papīra formātā, lai saņemtu hektāru maksājumus un maksājumus par dzīvniekiem, šogad lielākā pārmaiņa, ka tas ir jāizdara elektroniski,” stāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vadītājs Mārtiņš Cimermanis.

No 65 tūkstošiem lauksaimnieku, kuri pretendē uz tiešmaksājumiem, šī kārtība jāievēro aptuveni trešajai daļai. 10 tūkstošiem elektroniskā sistēma ir jaunums.

Neskaidrību gadījumā iespējams vērsties pie kopumā 56 konsultantiem visos Latvijas novados. Izstrādāts arī kalkulators, ar kuru var pārbaudīt, vai visi aprēķini veikti pareizi. Tā veidotāji ir pārliecināti – pēc kalkulatora izmantošanas kļūdām dokumentos nevajadzētu rasties. Iesniedzot ar roku aizpildītus pieteikumus lauku atbalsta centros, jārēķinās – dati tiks ievadīti sistēmā ar visām pieļautajām kļūdām.

“Viņi [atbalsta dienests] jau nevar aizliegt jums to darīt ar roku, bet viņi, ievadot to sistēmā visu, konstatēs - neder. Ko tālāk? Nav maksājumu.  [..] Ievadītie dati uzreiz nonāk uz galda Briseles revidentiem, tā kā tos arī izlabot vairs nevar,” zemniekus brīdināja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Lai pieteiktos tiešmaksājumiem, dati sistēmā jāievada līdz 15.maijam. Lauku atbalsta dienesta klientiem LMT piedāvā no Lieldienām par pazeminātu cenu iegādāties datoru komplektā ar interneta pieslēgumu. Saimniecībās, kur interneta pieslēgums ir vājš, bez maksas uzstādīs signāla pastiprinošu iekārtu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti