Piensaimnieki: Galvenais drauds nozarei ir plašākas pārmaiņas reģiona tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piena nozare jau ir kļuvusi par pirmo nozari, kuru skārušas Krievijas noteiktās sankcijas, un sankcijas jau ir pamudinājušas vairākus ražotājus strauji pazemināt cenas, lai nodrošinātu produkcijas noietu. Nozares eksperti uzsver, ka galvenais drauds piena nozarei šī brīža situācijā tomēr nav tiešais noieta kritums, bet gan plašākas pārmaiņas reģiona tirgū.

Tiešie zaudējumi Krievijas sankciju dēļ nav skaitliski lieli, tomēr tie būtiski  destabilizēs reģionālo tirgu, veicinot asu konkurences pieaugumu un produktu un piena iepirkuma cenu kritumu - šādu prognozi pauž Latvijas Piensaimnieku centrālā savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Šī iemesla dēļ Latvijas piena ražotājiem visnozīmīgākie ir soļi, kuri šo satricinājumu varētu mīkstināt, viņš norāda. „Lai no tā glābto,s ir jābūt vairākiem atbalsta veidiem. Viens no tiem ir produktu iepirkums intervencē par atbilstošu šī brīža cenu, (..) otrs - eksporta subsīdijas, (..) nodokļu atlaides, nodokļu brīvdienas utt.,” klāsta Šolks.

Latvijas piena ražotājus jau ir satraukušas kaimiņvalsts Lietuvas ražotāju aktivitātes - pēc Šolka teiktā, spēku samērs starp abu valstu ražotājiem nav līdzīgs. „Lietuviešu aktivitātes ir ļoti vienkāršas – tiek piedāvāti produkti par salīdzinoši zemām cenām. Viņu resursi to atļauj, jo piena pārstrādes nozare ir aptuveni trīs reizes lielāka gan pēc apjoma, gan pēc resursa. Viņi piedāvā cenas, ko mēs šobrīd neesam gatavi piedāvāt,” atzīst Šolks.

Piena nozarei šādos tirgus apstākļos viens svarīgākajiem jautājumiem ir iespēja saražoto svaigo pienu ātri pārstrādāt produktos, kuri spēj glabāties ilgāk, tomēr šajā gadījumā pārstrādātājiem var būt nepieciešami papildus apgrozāmie līdzekļi, skaidro organizācijas "Zemnieku saeima" pārstāve Maira Dzelzkalēja.

(..) Pārstrāde saka, ka mēs varam uztaisīt piena pulveri, mēs varam „likt iekšā” [pienu] cietajos sieros, bet mēs to naudu iesaldējam uz nezināmu laika periodu,” saka Dzelzkalēja.

Zemnieku saeimas pārstāve uzsver, ka jau tālākai piena produktu tirgus stabilizācijai nozares uzņēmējiem būs nozīmīgs arī atbalsts gatavo produktu uzglabāšanai. „Mums ir vajadzīgi resursi, lai mēs varam uzglabāt pienu un piena produktus. Mēs runājam par pietiekoši lieliem cipariem, un tam būtu jābūt Eiropas līmenī, nevis katrai dalībvalstij jāmeklē sava nauda,” saka Dzelzkalēja.

Patēriņam vietējā tirgū Latvijā saražoto piena produktu apjoms ir pārāk liels, norāda Dzelzkalēja, vienlaikus gan uzsverot, ka lauksaimniekiem kopumā šobrīd patērētāju atbalsts ir nozīmīgs.

Valdība lielāko daļu no piena ražotāju ierosinātajiem atbalsta pasākumiem nozarei ir atzinusi par pamatotiem un apsveramiem, tomēr, kā norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), tiem ir nepieciešama Eiropas Savienības (ES) piekrišana.

Intervences pasākums ir apspriežams, taču tas ir jāsaskaņo ar ES. Tas nav pasākums, ko var nolemt Latvijas valdība. (..) Eksporta subsīdijas – šis viss process ir jāsaskaņo ar ES. Šeit ļoti maz ir kas tāds, ko mēs varam darīt uz vietas,” norāda Dūklavs.

Krievijas noteikto piena produktu eksporta embargo iespaidā viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem "Food Union" līdz pat 30% samazinās cenas visai piena produkcijai. Savukārt viens no lielākajiem Lietuvas piena pārstrādātājiem "Rokiškio Sūris" jau ir paziņojis, ka Krievijas noteiktais embargo gan neapdraud uzņēmuma darbību, tomēr radīs būtiskus zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti