Pētījums: Kontrabandas cigarešu īpatsvars pērn - zemākais piecu gadu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No kopumā Latvijā patērētajām cigaretēm 28,9% bijušas kontrabandas izcelsmes, tas ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā, taču Latvija joprojām ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā (ES), liecina jaunākais "AC Nielsen" "Tukšo cigarešu paciņu pētījums", kas veikts 2014.gada pēdējā ceturksnī. 

Nelegālo cigarešu tirdzniecība gadā ES valstīm rada 11 miljardus eiro lielus zaudējumus. Latvijas Valsts budžeta ieņēmumu no tabakas akcīzes nodokļa pērn sasniedza 166 miljonus eiro, pārsniedzot plānoto par gandrīz septiņiem miljoniem eiro. Tomēr kontrabandas cigarešu tirdzniecības dēļ Latvijas valsts budžets vēl joprojām katru gadu zaudē ap 70 miljoniem eiro.

Turklāt daļa no kontrabandas cigaretēm, kas tiek ievestas citās ES valstīs, tur nonāk caur Latviju, informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā ir samazinājies par vienu procentpunktu, bet salīdzinot ar 2010.gadu, kad kontrabanda sasniedza 44,6%, tas samazinājies pat par 10 procentpunktiem.

2013.gada jūnijā SKDS veiktais pētījums liecina - 43% sabiedrības uzskata, ka kontrabandas cigarešu un alkohola tirdzniecība un iegāde nav nekas nosodāms. Tāpat 57% aptaujāto atzina, ka paši vai viņu draugi un paziņas pēdējā laikā ir pirkuši kontrabandas cigaretes.

Taču LTRK vadītājs Jānis Endziņš norāda, ka tabakas izstrādājumu kontrabanda ir daudzu sociālekonomisko problēmu iemesls visā pasaulē. „Tās ierobežošanai nepieciešamas spēcīgas ES robežas. Tikai tā varam aizsargāt savas valsts iedzīvotājus un ekonomiskās intereses. Tomēr līdztekus robežu stiprināšanai svarīgi ir mazināt sabiedrības iecietību,” pauž Endziņš.

Kontrabandas cigaretes Latvijā aizvien tiek ievestas galvenokārt no Baltkrievijas (66,9%) un Krievijas (29,8%). Visvairāk kontrabandas cigarešu Latvijā tiek patērētas Daugavpilī (62,4%), Līvānos (45,2%), Ludzā (42%), kas atrodas pie valsts un arī ES Austrumu robežas, kā arī Ventspilī (38,5%).

 Laikā no 2011. līdz 2014.gadam no Baltkrievijas ievesto cigarešu apjoms ir dubultojies, savukārt no Krievijas ievesto – trīs reizes samazinājies. Viens no faktoriem, kas veicina kontrabandas pieaugumu no Baltkrievijas, ir cigarešu cenu atšķirības. Baltkrievijā vidējā cigarešu cena ir tikai 0,64 eiro, Krievijā 1,31 eiro, kamēr Latvijā - 2,6 eiro.

"Jaunākā "AC Nielsen" pētījuma rezultāts liecina, ka sabalansējot akcīzes nodokļa pakāpenisku paaugstināšanu ar mērķtiecīgiem pasākumiem kontroles jomā, ir iespējams ierobežot nelegālā tirgus izplatību. Tomēr jāatceras, ka Latvijā cena aizvien ir viens no būtiskākajiem kritērijiem preču izvēlē. Tāpēc arī komersanti iesaistās cīņā pret kontrabandu. Pērn Latvijas tirgotāji savās tirdzniecības vietās un medijos visā Latvijā izvietoja informatīvus plakātus ar aicinājumu neizvēlēties nelegālos tabakas izstrādājumus, tādējādi mazinot toleranci pret tiem," atzīmē  Endziņš. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti