Pēc vairākiem cenu rekordiem stabilizējas elektrības vairumtirdzniecības cena biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 17.oktobrī, pēc vairāku dienu straujām svārstībām un cenu rekordu uzstādīšanas ir stabilizējušās elektroenerģijas vairumcenas biržas “Nord Pool Spot” Latvijas un Lietuvas apgabalos, liecina biržas publicētā statistika.

Atšķirībā no iepriekšējām desmit dienām, kad viena elektrības megavatstunda atsevišķās stundās maksājusi pat 200 eiro, radot lielu izmaksu slogu daudziem uzņēmumiem un arī iedzīvotājiem, kuri elektroenerģiju iepērk par biržai piesaistītu cenu, šobrīd elektrības vairumcenas jau ir stabilizējušās pie 61 eiro.

Elektroenerģijas cenu kāpums Latvijā un Lietuvā vasarā un rudens sākumā saistībā ar elektrostacijās un pārvadēs līnijās veicamajām regulārajām apkopēm ir vērojams katru gadu. Tomēr šogad tas bijis straujāks, nekā pierasts un arī piesaistījis lielāku sabiedrības uzmanību, jo daļa iedzīvotāju elektroenerģiju iepērk par biržai piesaistītu cenu.

Biržas dati liecina, ka augsto cenu galvenokārt veicinājis liels elektrības deficīts kaimiņvalstī Lietuvā, kuru saistībā ar neparasti zemu ūdens pieteci Daugavas hidroelektrostacijām un termoelektrostacijās veiktajiem apkopes darbiem nespēja segt arī Latvijas ražotāji. Turklāt pastāvējuši arī vērā ņemami tīklu caurlaidības ierobežojumi. Tāpēc elektroenerģiju šajā periodā par īpaši augstām cenām nācās iepirkt no kaimiņu reģioniem.

Cenas biržā rimās saistībā ar apkopes darbu noslēgšanos vienā no Rīgas termoelektrostaciju energoblokiem, kas ir ļāvis Latvijai atsākt elektrības ražošanu ievērojami lielākā apjomā, pilnībā sedzot savu patēriņu un nodrošinot arī daļu no iztrūkstošajām jaudām Lietuvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti