Bojāts Somijas–Igaunijas lieljaudas elektrības kabelis; ietekmēta elektrības cena biržā

"Estlink2", kabelis, kas savieno Igauniju ar Somiju, ir bojāts un nedarbojas. Bojājuma iemesli tiek skaidroti, šobrīd vēl pat nav zināms, vai bojāts pats kabelis jūrā vai sauszemē, vai arī problēma ir transformatoru stacijās.

Tas nozīmē, ka ierobežots elektrības imports Baltijai un, lai gan elektrība tiks nodrošināta, tuvākajās dienās tās cena biržā varētu būt augstāka.

Bojājums "Estlink 2" zemūdens elektropārvades kabelī starp Igauniju un Somiju konstatēts naktī no ceturtdienas uz piektdienu, nav zināms, kas izraisīja šo kļūmi, taču elektroenerģijas piegāde nav apdraudēta, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.

 Igaunijas un Somijas pārvades sistēmu operatori izmeklē bojājuma cēloņus.

Igaunijas pārvades sistēmas operatora "Elering" valdes loceklis Erki Sapps sacīja raidorganizācijai ERR, ka ir pāragri pateikt, kas izraisīja kļūmi, un ka nevar izslēgt nevienu variantu.

Somijas tīkla operators paziņoja, ka pašreizējā informācija neliecina, ka traucējumi notikuši iejaukšanās rezultātā, taču izmeklētājiem vēl ir jānosaka, kas izraisīja kļūmi, ziņoja Somijas sabiedriskais medijs "Yle".

Igaunijas un Somijas elektroenerģijas sistēmu operatori "Elering" un "Fingrid" sestdien turpināja meklēt "Estlink 2: kabeļa bojājuma vietu, ziņoja ERR.

Darbi turpināsies nedēļas nogalē, sestdien paziņoja valsts uzņēmuma "Elering" preses dienests.

"Estlink 2" jauda ir 650 megavati, un, iespējams, ka šāds elektroenerģijas daudzums nenonāks līdz valstij. Taču Sapps sacīja, ka tas nerada risku Igaunijas elektroapgādei, bet "ir grūti pateikt, kāda būs precīza ietekme uz elektroenerģijas cenām".

"Taču tas noteikti ietekmēs elektroenerģijas cenas, jo pārtraukuma laikā mēs parasti varam importēt lētāku Ziemeļvalstu elektroenerģiju mazāk. Tāpēc būs jāizmanto vairāk vietējās ģenerācijas, kas pašlaik nav pieejama tirgū, kas ir nedaudz dārgāka," sacīja Sapps.

"Estlink 2" infrastruktūru veido stacijas Igaunijā un Somijā un līdzstrāvas zemūdens līnija 147 kilometru garumā, kā arī 12 kilometri uz sauszemes Igaunijā un 14 kilometri pa gaisvadu kabeļiem Somijā.

"Estlink 2" tika atklāts pirms 10 gadiem, papildinot "Estlink 1" kabeli, kas tika nodots ekspluatācijā 2006. gadā. Sagaidāms, ka "Estlink 3" kabelis būs gatavs 2035. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti