Krustpunktā

Kādreizējais premjers Māris Gailis: Politika nav tikumīgo jaunavu pansionāts

Krustpunktā

Režisore Antra Cilinska: Jebkura filma domāta, lai sabiedrībā raisītu diskusiju

Žurnālisti un klausītāji izvaicā Latvenergo valdes priekšsēdētāju Āri Žīguru

Pēc gāzes tirgus atvēršanas «Latvenergo» novērojis gāzes cenu svārstību līdz 5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc gāzes tirgus liberalizācijas Latvijā energokompānija “Latvenergo” veikusi vairākus gāzes iepirkumus, un novērotās cenu svārstības no gāzes piegādātājiem ir 4-5% robežās, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pastāstīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

To, ka gāzes tirgus Latvijā ir atvērts, ir jūtams, apliecināja Žīgurs. Tas ļāvis “Latvenergo” kopš jūnija veikt gan īstermiņa iepirkumus, gan iepirkumus gāzes glabāšanai Inčukalna gāzes krātuvē, lai to varētu patērēt ziemas sezonā.

“Kopumā esam veikuši vairākus iepirkumu raundus un noslēguši vairākus darījumus ne tikai ar tradicionālo gāzes piegādātāju, bet arī ar piegādātāju no Lietuvas.

Un mēs redzam, ka cenas ļoti blīvi grozās ap kādu noteiktu tirgus cenu līmeni,” pastāstīja "Latvenergo" vadītājs.

Viņš skaidroja, ka gāzes tirgotāji darījumos seko līdzi sava piedāvājuma rezultātam, un, tiklīdz tirgotājs ir zaudējis, nākamajā iepirkumā cena tiekot samazināta. Šāda cenu kustība ir apmēram 4-5% līmenī.

“Mēs saprotam, ka tāds cenu līmenis, par kādu gāze šobrīd tiek iedāvāta tādam lielam pircējam kā “Latvenergo”, ir ļoti tuvs gāzes grīdas cenai. Zemāk vairs nav kur,” pauda Žīgurs.

Arī mazumtirdzniecībā attiecībā uz gāzi un elektroenerģiju viņš nākotnē prognozē šauru cenu diapazonu: “Cenu starpība varētu būt 1-3%, varbūt tirgus atvēršanas sākumā mazliet vairāk, vēlāk – mazāk.”

Lai gan iepriekš “Latvenergo” un bijušajam monopolistam “Latvijas gāzei” bijušas domstarpības, tagad Žīgurs saka, ka “Latvijas gāzes” rīcība ir vērsta uz to, lai izpildītu likuma prasības un kādu procesu bremzēšana nenotiek.

Ziņots, ka 2017.gada 3.aprīlī atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Tālab sadalīts gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze", no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus".

"Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

Tikmēr dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēti jau 14 tirgotāji. Publiski par vēlmi  iesaistīties gāzes tirgošanā paziņoja divi uzņēmumi: AS "Latvenergo” un SIA “Enefit”. Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atklāja, ka interese ir arī diviem uzņēmumiem - “Litgas” un “Lietuvos dujos”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti