Krustpunktā

Kārlis Andersons: Šogad Latvijas skolās darbu sāk 20 "Iespējamās misijas" skolotāji

Krustpunktā

Lidosta "Rīga" ievieš inovācijas un attīstās

"Latvijas gāzes" sadalīšana: 2. septembrī mazajiem akcionāriem jāierodas uz pilnsapulci

Ašeradens neizslēdz iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma akcionāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ekonomikas ministrijā (EM) pašlaik tiek vērtētas dažādas valsts līdzdalības iespējas gāzes tirgus liberalizācijas laikā no "Latvijas gāzes" (LG) nodalītajā uzņēmumā, tostarp šī uzņēmuma kontrolpaketes iegāde, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Kā zināms, LG plānots sadalīt, reorganizējot pašreizējo gāzes tirgus monopoluzņēmumu.  Reorganizācijā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus nodalīs jaundibināmā uzņēmumā "Conexus Baltic Grid". Šis uzņēmums, kura paspārnē nonāks arī Inčukalna pazemes gāzes krātuve, būs jāpārdod līdz nākamā gada beigām.

"Mēs šobrīd izskatām iespēju kļūt par kontrolpaketes īpašnieku, tieši tāpat kā scenāriju, ka mēs esam mazākuma daļas vai ļoti mazas daļas īpašnieki.

Novembrī valdība pieņems galējo lēmumu šajā pozīcijā, kādā veidā rīkoties," teica ekonomikas ministrs.

LG akcionāra  gāzes kompānijas "Itera Latvija" vadītājs un līdzīpašnieks Juris Savickis Latvijas Radio raidījumā gan atzina, ka nav zināms, kā šajā gadījumā rīkosies viens no lielākajiem LG akcionāriem Krievijas gāzes kompānija "Gazprom".

"Vēl jau nav zināma nostāja, ko teiks "Gazprom", vai tas ies ārā kā akcionārs. Tendence it kā ir, bet var palikt kā akcionārs, neiespaidojot kompānijas darbu. To likums pieļauj," apgalvoja Savickis. Savukārt ekonomikas ministrs atzīmēja, ka viņam ir "pretēja informācija" – "Gazprom" esot apliecinājis, ka tas vēlas savas daļas pārdot.

Savickis gan apgalvoja – ja piedāvātā cena par nodalītā uzņēmuma akcijām apmierinās "Gazprom" un "Itera", tad tie pārdos savas akcijas.

Savukārt, ja šī cena nebūs apmierinoša, tad ir iespēja, ka "Gazprom" paliks kā akcionārs, norādīja Savickis.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis "Krustpunktā" atgādināja, ka piektdien, 2.septembrī, ir paredzēta LG akcionāru sapulce, kurā plānots pieņemt lēmumu par uzņēmuma reorganizācijas prospektu.

"Tas ir, kādā veidā tiks sadalīta "Latvijas gāze". Vēl nebūs divas kompānijas rītdien, bet tikai lēmums par to, ka tiks sadalīts," teica Kalvītis.

Viņš arī aicināja visus LG akcionārus ierasties kompānijas akcionāru sapulcē vai arī rakstiski pieteikties uz akcijām abos uzņēmumos – LG un no tā nodalāmajā "Conexus Baltic Grid".

"Gribētu aicināt visus mazos akcionārus, kas vēl nav paspējuši to izdarīt, vai nu rakstiski apliecināt vēlmi saglabāt savas īpašumtiesības abos uzņēmumos, vai arī rīt ierasties akcionāru pilnsapulcē un balsot par reorganizāciju," teica Kalvītis, norādot – tiem, kas balsos pret reorganizāciju, savas akcijas nodalītajā uzņēmumā būs jāpārdod.

Jau ziņots, ka Saeimā šā gada 11.februārī galīgajā lasījumā atbalstīja plaši diskutētos grozījumus Enerģētikas likumā. Ar tiem noteikta kārtība, kāda konkurencei atvērs dabasgāzes tirgu un kā tiks reorganizēts līdzšinējais tirgus monopolists - uzņēmums LG.

Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem LG līdz 2017.gada aprīlim jāizveido juridiski neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom", "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti