Labrīt

Valsts nekustamo īpašumu objektu pārtapšana un problēmas

Labrīt

Rīta viesis - Rīgas Domes Satiksmes departaments vadītājs Vitālijs Reinbahs

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atklāj kampaņu par atbildīgu aizņemšanos

Patērētāju tiesību sargi: Klasisku «ātro kredītu» Latvijā vairs nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz ar nebanku kredītu procentu likmju ierobežojumiem Latvijā vairs īsti nav pieejami klasiski ātrie kredīti, bet to vietā ir kredītlīnijas, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

“Citas sekas procentu likmju ierobežojumam, turklāt tik slikti uzrakstītam, kā tas šobrīd noticis, un faktiski tādas, ka nav īstermiņa kredītu. Īstenībā “ātro kredītu” Latvijā vairs nav, kas ir virs 100% un vienu mēnesi.

Manuprāt, īstermiņa kredītu cilvēks praktiski nevar dabūt. Un tas nozīmē, ka viņš ņem uz ilgāku laiku,” sacīja PTAC direktore.

Līdz ar to parādās citi nebanku kreditētāju produkti, piemēram, kredītlīnija.

“Cilvēks īstenībā visu laiku var dzīvot maksimālajā kredītā un visu laiku maksāt procentus,” norādīja Vītoliņa.

Viņas skatījumā cilvēkiem lielākā problēma ir bijusi nevis procentu likme, bet gan atmaksa, ka visa summa jāatdod vienā maksājumā. “Tas ir iemesls, kāpēc cilvēki vienmēr ir pagarinājuši kredītus. Līdz ar to maksā dārgi par produktu, ko varēja dabūt lētāk,” sacīja PTAC vadītāja.

Viņa arī kritizēja reklāmas ierobežojumus, kas esot pārāk strikti.

Tāpat Vītoliņa norādīja uz PTAC nebanku kreditēšanas nozares pārskata datiem, kas liecina, ka augusts ir laiks, kad ir vērojams lielākais iedzīvotāju pieprasījums pēc nebanku kredītiem. Pērn augustā izsniegts augstākais jaunu kredītu apjoms, sasniedzot 57,22 miljonus eiro. Tas saskan ar pēc-atvaļinājuma periodu un jaunā mācību gada sākumu.

PTAC aptaujā secināja, ka 77% iedzīvotāju atvaļinājuma laikā, visbiežāk vasarā atļaujas lielākus tēriņus, nekā plānots. Vienlaikus 34% atzīst, ka saskaras ar finanšu grūtībām pēc atvaļinājuma ikmēneša izdevumu segšanai – 11% norāda, ka ir spiesti aizņemties finanšu līdzekļus no aizdevēja vai radiem un draugiem, lai spētu segt savas finanšu saistības pēc atvaļinājuma. 

Lai vērstu iedzīvotāju uzmanību uz atbildīgu aizņemšanos un veicināt sabiedrības finanšu pratību, PTAC atklāj informatīvi izglītojošu kampaņu “Atbildīga aizņemšanās - redzi parādam cauri!”.

KONTEKSTS:

Divas dienas pirms 13. Saeimas vēlēšanām iepriekšējā sasaukuma deputāti apstiprināja būtiskus ierobežojumus "ātrajiem kredītiem", nosakot, ka kredīta izmaksas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā. Savukārt dažus mēnešus pirms grozījumu stāšanās spēkā Ekonomikas ministrija saprata, ka likumā iebalsots brāķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti