Panorāma

Eiropas nākotnes transports – ar elektrību un ūdeņradi

Panorāma

Covid-19 pandēmijā uzplaukst azartspēles tiešsaistē

Kredītu mazāk, bet summa lielāka

PTAC: Nebanku kreditēšanas tirgus ļoti būtiski sašaurinājies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nebanku kreditēšanas tirgus ir ļoti būtiski sašaurinājies, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.

“Šis ir pirmais gads, kurā redzams lielās valsts nodevas, kas tika palielināta no 14 000 uz 55 000 eiro gadā, ietekme. Faktiski nebanku kreditēšanas tirgus ir ļoti būtiski sašaurinājies,” pastāstīja Vītola.

No 56 komersantiem, kas darbojās vēl pērnā gada nogalē, pašlaik strādā 46. Vītoliņa vērtēja, ka samazinājums ir liels. Īpaši samazinājums ir redzams tādā jomā kā lombardu kredīti, kur pakalpojuma sniedzēju skaits samazinājies uz pusi.

Neraugoties uz komersantu skaita sarukumu, šogad kreditēšanas apjomi, kas pērn bija samazinājušies, atgriežas tuvāk iepriekšējam līmenim. PTAC vadītāja secināja, ka tas liecina par to, ka nebanku kreditēšanas pakalpojums cilvēkiem ir vajadzīgs.

Kopumā licencētie nebanku kreditētāji 2021. gada 1. pusgadā ar patērētājiem noslēdza 429,57 tūkstošus jaunus darījumus, no jauna izsniedzot kredītus 260,93 miljonu eiro apmērā, kas ir par 102,97 tūkstošiem darījumu jeb 18,88% mazāk nekā 2020. gada 1. pusgadā, savukārt summā – par 27,71 miljoniem eiro jeb 11,88% vairāk nekā 2020. gada 1. pusgadā, liecina PTAC sagatavotais pārskats.

Šogad izsniegti par 18,8% mazāk kredītu, bet izsniegtā summa augusi par 11,8%.

"Samazinās kredītu skaits, bet palielinās kredītu summa. Praktiski visos kredīta veidos summa ir palielinājusies," sacīja Vītoliņa.

Kopumā Vītoliņa vērtēja, ka tirgus sašaurināšanās ved uz mazāku konkurenci un augstākām procentu likmēm.

Tāpat Vītoliņa teica, ka valsts ieviesto noteikumu dēļ vērojams, – īstermiņa kredītu vietā vairāk pāriet uz kredītlīnijām. “Cilvēki vairāk tiek apkrauti ar kredītiem, tieši ilgtermiņa kredītiem. Tā diemžēl varbūt ir negatīvā blakne ierobežojumiem,” atzina PTAC vadītāja.

Viņa skaidroja, ka tas saistīts ar valsts regulējumu par procenta likmes ierobežojumiem, kas neļauj rentabli izsniegt īstermiņa kredītus.

Mazos kredītos vairs izmantojot vien retais. To piedāvājums arī mazinājies. 

PTAC norādīja, ka divu gadu laikā vidējais saistību apjoms distances kredītos audzis no 373 eiro līdz 781 eiro.

Vītoliņa uzsvēra, ka jāiegulda patērētāju finanšu pratībā, lai kredītu ņemtu tikai tad, ja to var atļauties, un gudrāk rīkotos ar savām finansēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti