Dienas ziņas

LTV skaidro teletiltu ar "Russia Today"

Dienas ziņas

Izlozē sarakstu kārtas numurus EP vēlēšanām

Iesprūst labojumi "ātro kredītu" regulējumā

Nesen mainītajā «ātro kredītu» regulējumā uziet brāķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimā atsākušās diskusijas par “ātro kredītu” izmaksu griestiem. Ekonomikas ministrija vēlas labot iepriekšējās Saeimas apstiprinātos kredītu ierobežojumus, tāpēc ka tie esot nepārdomāti un grūti uzraugāmi. Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāti, diskutējot izmaiņām, gan nekādu lēmumu nepieņēma, jo sēdē trūka informācijas par kredītu nozari. Savukārt iebildumi par procedūru bija Saeimas juristiem.

Divas dienas pirms vēlēšanām iepriekšējā Saeima apstiprināja būtiskus ierobežojumus “ātrajiem kredītiem”, nosakot, ka kredīta izmaksas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā.

Dažus mēnešus pirms grozījumu stāšanās spēkā Ekonomikas ministrija sapratusi, ka likumā iebalsots brāķis.

“Kā mēs esam pēdējā laikā konstatējuši, kredīta kopējās izmaksas, ja mēs pārrēķinām gada procentu likmē, īstermiņa kredītiem būtu mazākas, savukārt ilgtermiņa – lielākas, kas pēc savas būtības matemātiski īsti nav pareizi,” norādīja ministrijas Konkurences, tirdzniecības un patērēju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis

“Tas šausmīgi maldina cilvēkus tāpēc, ka viņi nevar saprast, kāpēc tad, kad ir garāks termiņš, no viņa var ņemt vairāk nekā tad, kad ir īsāks termiņš,” pauda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Ministrija rosina kredītu dārdzību ierobežot nevis ar griestiem kredītu izmaksām dienā, ko ir sarežģīti uzraudzīt, bet gan nosakot maksimālo gada procentu likmi, kas svārstītos starp 50% un 60%.

Vai tas nozīmētu atkāpšanos no striktajiem noteikumiem “ātrajiem kredītiem”, deputātiem tā arī nekļuva skaidrs. Informācijas par dažādu kredītu izmaksām deputātiem nebija. Tāpat trūka salīdzinājuma, kā kredītus ierobežo citās valstīs.

“Ja deputāti sāk reflektēt par likumdošanas priekšlikumiem no savas subjektīvās, personiskās, empīriskās pieredzes – kaut kas, ar ko viņi ir saskārušies un kaut ko redzējuši, tas vēl neraksturo visu ainu. Mums savukārt kā likumdevējam jārunā par ainu kopumā,” sacīja Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Iebilda arī Saeimas Juridiskais birojs, norādot, ka ministrija priekšlikumus iesniegusi likuma grozījumiem, kam sākotnēji ar kredītiem nebija nekāda sakara. Tāpēc nav arī novērtējuma, kādu iespaidu priekšlikumi atstātu uz nozari. Rezultātā deputāti lēmumu pieņemt nevarēja.

Visticamāk, deputāti ministrijas priekšlikumus iesniegs atsevišķi kā jaunu likumprojektu. “Vienīgais loģiskais risinājums ir pārtraukt skatīt šo likumprojektu, sagaidīt jauno un saprast, kas vispār ir noticis,” sacīja Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (“KPV LV”).

Laika labojumiem vairs nav daudz, tāpēc ka kritizētie grozījumi kredītu ierobežošanai stāsies spēkā 1.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti