Rīta Panorāma

Telefonintervijas ar Ingusu Vircavu un Dinu Šmitu.

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Latvijas Institūta direktori Karīnu Pētersoni

Intervija ar Latvijas Patērētāju interešu tiesību aizsardzības asociācijas juristu Andreju Vanagu

Patērētāju tiesību aizstāvji: Tirgū ir pieejami lētāki aizdevumi nekā «ātrie kredīti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Cilvēkiem, kuri vēlas aizņemties naudu pie „ātro kredītu” devējiem ir nopietni jāapsver sava maksātspēja, ka arī jāizrēķina kredīta izmaksas, jo tirgū ir pieejami ari par 20% – 30% lētāki aizdevumi, LTV „Rīta Panorāmai” apgalvoja Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas (LPIAA) jurists Andrejs Vanags.

Viņš norādīja, ka patērētāji, kas izvēlas „ātros kredītus”, bieži vien zina tikai par to priekšrocībām – tie ir viegli pieejami, taču nerēķina, ka tie ir dārgi, un nezina, ka tirgū ir pieejami lētāki aizdevumi.

Viņš aicināja patērētājus rēķināt aizdevuma cenu, un, ja nepieciešams, vērsties asociācija, kas var palīdzēt.

Jau vēstīts, ka  Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir neizpratnē par Nebanku kredītdevēju asociācijas izvērsto reklāmas kampaņu, kurā „ātro kredītu” devēji pārmet centram un valstij kopumā nevēlēšanos apkarot nelegālos aizdevējus. Centra vadītāja Baiba Vītoliņa pārmetumus noraida un „ātro kredītdevēju” rīcībā drīzāk saskata centienus diskreditēt institūcijas, kuras atbalsta vēl stingrākus noteikumus šajā sektorā, ko kredītdevēji savukārt nevēlas.

Iemesls nebanku kreditētāju pēdējā laika aktivitātēm meklējams Saeimā - jau tuvākajās nedēļās parlamenta Tautsaimniecības komisijā atsāksies diskusijas par stingrākiem noteikumiem nebanku sektorā. Likuma grozījumi, kas tiks skatīti jau otrajā lasījumā, paredz noteikt maksimālo gada procentu likmi, ierobežo nokavējuma procentus un liegt izsniegt kredītus naktī.

Nebanku kreditētāji uzskata, ka šie grozījumi vispār nebūtu jāvirza, jo daudzas lietas jau ir sakārtotas pēc stingrākas maksātspējas kontroles ieviešanas.  

Stingrākus noteikumus atbalsta arī PTAC, kurš tagad izpelnījies „ātro aizdevēju” pārmetumus par nepietiekošu darbību nelegālo aizdevēju ierobežošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti