Pērn uzlabojusies nebanku kredītu atmaksas disciplīna, vidējais patēriņa kredīts – līdz 637 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pērn gada otrajā pusē palielinājusies iedzīvotāju interese par nebanku kredītiem, un vidējais patēriņa kredīts, ko piešķīruši nebanku kreditētāji, bija 637 eiro. Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) apkopotie dati liecina, ka 2021. gadā uzlabojusies kredītu atmaksas disciplīna. PTAC aicina iedzīvotājus rudenī, kad būs ievērojami vairāk jāmaksā par komunālajiem maksājumiem, rēķinu apmaksai neizmantot nebanku kredītus.

Pērn uzlabojusies nebanku kredītu atmaksas disciplīna, vidējais patēriņa kredīts – līdz 637 eiro
00:00 / 05:10
Lejuplādēt

"Fintech Latvija" asociācijas vadītāja Tīna Lūse sacīja, ka tāda pakalpojuma kā "ātrie kredīti" Latvijas finanšu tirgū vairs neesot. Pēdējo 3 līdz 5 gadu laikā izstrādātais nozares regulējums vairs nepieļauj izsniegt 100 līdz 200 eiro lielus kredītus, ko var saņemt dažu minūšu laikā un kas jāatmaksā 30 dienu laikā.

"Šobrīd ir noteikts gan cenas regulējums, gan ļoti stingras maksātspējas vērtēšanas prasības, tādēļ šī sektora produkti ir ļoti salīdzināmi ar tiem produktiem, ko piedāvā bankas. Vienīgais aspekts ir tas, ka mūsu biedri ļoti daudz izmanto tehnoloģijas, tāpēc tas līguma noslēgšanas un maksātspējas vērtēšanas process ir ātrāks nekā bankās," sacīja Lūse.

Nebanku kredītdevēju asociācijā darbojas 16 uzņēmumi.

Viens no tiem – "DelfinGroup" – savas obligācijas kotējis biržā un nesen publiskoja šī gada pirmā pusgada rezultātus. Tie liecina, ka, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 62%.

Tomēr Tīna Lūse skaidroja, ka šis pieaugums neliecina par izsniegto kredītu skaita pieaugumu visā nebanku nozarē: "Noteikti šos rezultātus nevar vērtēt kā tādu nozares kopīgu tendenci, tādēļ ka "DelfinGroup" rezultāti ir saistīti ar to, ka viņi ir audzējuši atsevišķu zīmolu pozīciju tirgū. Vienkārši tirgus daļa ir augusi, iegādājoties konkurentu kredītportfeļus. Salīdzinot ar 2020. gadu, tā situācija atgriežas iepriekšējā līmenī, bet katram biedram šie rezultāti tomēr ir atšķirīgi."

Nebanku kreditētājus uzrauga PTAC, kura pārstāve Sanita Gertmane norādīja, ka šī gada dati par izsniegtajiem kredītiem vēl nav apkopoti. Savukārt pērn pirmajā pusgadā patērētāji bija piesardzīgi, bet otrajā pusgadā kreditēšana atgriezās līmenī, kāds bija pirms Covid-19 pandēmijas.

Uzlabojusies nebanku kredītu atmaksas disciplīna, bet par 20% augušas patēriņa kredītu summas. "Vidējā kredīta summa ir 637 eiro. Līzings – arī tur ir augusi summa par 11%. Arī hipotekārajos kredītos, ko izsniedz nebankas, tur ir pieaugums tieši summās. Tātad 2021. gadā patērētāji ir diezgan drosmīgi aizņēmušies

un bez problēmām ir atmaksāti 91% kredītu, kas ir visaugstākais rādītājs, kopš mēs veicam šo statistiku," pastāstīja Gertmane.

Vienlaikus PTAC pārstāve brīdināja par riskantiem kredītproduktiem, ko izsniedz nebanku kreditētāji – par kredītiem ar minimālo maksājumu, ko patērētāji īsti neizprotot. "Ja kredīta pamatsumma ir, piemēram, 1000 eiro mēnesī, tad vilinājums ir katru mēnesi maksāt salīdzinoši nelielu minimālo maksājumu, piemēram, 30 eiro mēnesī. Bet tādā gadījumā sanāk ievērojami pārmaksāt, jo patērētājs sākotnēji un ilgu laiku atmaksā tikai un vienīgi procentus, nevis pamatsummu," skaidroja Gertmane.

Vai iedzīvotāju interese par nebanku kredītiem pieaugs rudenī, palielinoties komunālajiem maksājumiem?

"Fintech" asociācijas vadītāja Tīna Lūse pašlaik vēl nesteidza prognozēt: "Tas, ko mēs šobrīd redzam, ka tirgus ir salīdzinoši stabils un jau vairākus gadus no vietas kredītportfeļa kvalitāte ir ļoti laba, atmaksas kvalitāte ir laba. Un nozare ir gatava reaģēt uz situāciju tirgū, ja mēs redzēsim, ka rudenī patērētājiem radīsies grūtības. Mums jau šajā ziņā ir pozitīva pieredze, arī Covid-19 pandēmijas laikā asociācijas biedri nāca pretī klientiem ar dažādiem risinājumiem, tā ka to mēs gaidīsim un skatīsimies, kas notiks rudenī."

Savukārt PTAC pārstāve Sanita Gertmane aicināja nebanku kredītus neizmantot komunālo maksājumu un rēķinu apmaksai: "Ņemt kredītu būtu pieļaujams tajos gadījumos, ja cilvēks vēlas iegādāties, piemēram, materiālus visas ziemas apkurei, piemēram, nopirkt malku vai granulas un pēc tam pa mazām porcijām atmaksāt šo te kredītu. Vai varbūt kredīts tiek ņemts kaut kādiem ilgtermiņa ieguldījumiem – siltināšanai. Šādos gadījumos droši vien arī šie kredīti būtu vairāk vai mazāk labs risinājums. Bet ikmēneša rēķins ir jācenšas atmaksāt no esošā budžeta vai vērsties pie tā pakalpojumu sniedzēja, un mēģināt vienoties par pakāpenisku rēķinu nomaksu ilgākā laika periodā."

Tāpat iedzīvotājiem jāseko, kādu atbalstu šoziem varēs saņemt no valsts un pašvaldībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti