Pasažieru plūsma lidostā «Rīga» – 20% no pērnā gada apjoma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Starptautiskajā lidostā "Rīga", pēc pavasara uzliesmojuma uzlabojoties situācijai ar Covid-19 izplatību un ierobežojumiem, ir atjaunoti 20% pasažieru pārvadājumu, salīdzinot ar pērno gadu. To intervijā Latvijas Radio pastāstīja lidostas Aviācijas pakalpojumu un biznesa attīstības departamenta direktore Liene Freivalde.

7 no 20 aviopārvadātājiem

Intervija ar lidostas "Rīga" pārstāvi Lieni Freivaldi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Pašlaik no Rīgas iespējams aizlidot uz 46 galamērķiem. Pērn tie bija vairāk nekā 100. Pārvadāto pasažieru skaita ziņā pašlaik ir 20% no pērnā gada apjoma, bet katru nedēļu šis skaits pieaug, pastāstīja Freivalde.

Pašlaik pārvadājumus veic septiņas aviokompānijas ar regulārajiem reisiem un vēl atsevišķus lidojumus veic “Smartlynx”. Visvairāk lidojumu veic “airBaltic”. Pirms Covid-19 pandēmijas aviopārvadājumus no Rīgas izpildīja 19-20 aviokompānijas.

Tikmēr čarterreisi atsākas ļoti pamazām. Viens no čarterreisu pasažieru populārākajiem galamērķiem – Turcija – joprojām mūsu ceļotājiem ir slēgts. Pašlaik šādu lidojumu populārākais galamērķis ir Grieķija, un šie reisi ir pieprasīti un pilni, pastāstīja Freivalde.

Ja pasažieru skaita pieaugums turpināsies pašreizējā tempā, tad lidosta “Rīga” līdz gada beigām varētu apkalpot 2,5-3 miljonus pasažieru. Tas ir par 60-70% mazāk pasažieru nekā pērn.

“Finansiāli, protams, izjūtam to. Bijām spiesti no jūlija atbrīvot daļu darbinieku, jo pieprasījums ir krities tik ļoti, ka nespējam nodarbināt pilnīgi visus,” atklāja Freivalde.

Jāseko līdzi prasībām un reisiem

Koronavīrusa risku dēļ lidostā ir mainīta kārtība, kā tiek apkalpoti pasažieri. Piemēram, lidostas terminālī netiek ielaisti pasažieru pavadītāji un sagaidītāji. Tāpat visiem pasažieriem jābūt aizsargmaskās un jācenšas ievērot distance, kā arī pieejami dezinfekcijas līdzekļi rokām.

Tāpat lidostas klientiem jāseko līdzi informācijai par to, vai plānotais lidojums vispār notiks. “Lidojuma situācija mainās katru nedēļu atkarībā no tā, cik augsts saslimstības rādītājs konkrētā nedēļā ir konkrētā valstī. Tāpēc pasažieriem ir jābūt arī ļoti uzmanīgiem un

pirms lidojuma noteikti jāpainteresējas gan par prasībām Rīgā, gan par lidojumu vispār, vai tas notiks, gan par prasībām galamērķa valstī,” norādīja Freivalde.

Piemēram, šonedēļ šāda situācija izveidojusies ar lidojumiem uz Spāniju, kas no piektdienas, 24. jūlija, vakara ir iekļauta Slimību kontroles un profilakses centra “sarkanajā sarakstā”. Līdz ar to lidojumi uz un no Spānijas nav atļauti.

Lidostas pārstāve gan zināja teikt, ka šādas situācijas neesot biežas. Atcelt nākas dažus reisus nedēļā.

Anketas, kas Latvijā jāaizpilda visiem ieceļotājiem, lielākā daļa pasažieru lidostā to dara godprātīgi. Vienlaikus Freivalde atzina, ka nevar šo procesu izkontrolēt pilnībā. Turklāt tas ir pārvadātāju uzdevums savākt no pasažieriem anketas. Lidostā gan ir izvietoti stendi ar anketām.

Tikmēr satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kas tik strikti organizē lidojumu norisi. Piemēram, no Lietuvas un Igaunijas turpinās lidojumi uz Horvātiju un Spāniju. “tas viss ir domāts mūsu cilvēku drošībai,” piebilda Linkaits.

KONTEKSTS:

Covid-19 izplatības ierobežošanai no 16. jūlija Latvijā tiek reģistrēts ikviens ieceļotājs, kurš ierodas valstī, izmantojot starptautisko pārvadātāju pakalpojumus. Ceļotājus ar privāto transportu pārbauda izlases kārtībā, bet pēc aptuveni mēneša paredzēta arī elektroniska reģistrācijas sistēma. To gaida ar nepacietību, jo pašlaik ir daudz darba ar papīriem. 

Tas notiek, lai varētu kontrolēt to, ka ieceļotāji ievēro pašizolāciju, kā arī sazināties ar pasažieriem, ja reisā tiek konstatēts saslimušais ar Covid-19.

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti