Pusdiena

Arī pēc ārlietu ministru tikšanās Turcijas un Krievijas attiecības saglabājas saspringtas

Pusdiena

Vides ministrija virza tālāk ieceri par kapiem Ķemeru parka priežu kāpās

Pasaulē vilšanās par ECB soļiem eirozonas ekonomikas stimulēšanai

Pasaulē vilšanās par ECB soļiem eirozonas ekonomikas stimulēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pasaules finanšu tirgus analītiķus nav pārsteidzis Eiropas Centrālās bankas (ECB) ceturtdien, 3.decembrī, pieņemtais lēmums turpināt obligāciju uzpirkšanu vēl sešus mēnešus, bet tikai noguldījumu likmes samazināšana pat sagādājusi zināmu vilšanos, jo cerēts, ka ECB spers apņēmīgākus soļus eirozonas ekonomikas stimulēšanai.

Šogad vērojamās zemās naftas un citu izejvielu cenas, ekonomikas vājums attīstības valstīs, kā arī ekonomiskās izaugsmes tempu palēnināšanās Ķīnā lielā mērā ir liegušas Eiropas Savienībai (ES) sasniegt iecerētos mērķus inflācijas stabilizēšanai aptuveni 2% līmenī un izaugsmes atjaunošanai.

Tāpēc ECB lēmums turpināt stimulēt eiro zonas ekonomiku vēl sešus mēnešus, turpinot uzpirkt obligācijas, nebija īpaši liels pārsteigums analītiķiem.

ECB lēmums samazināt likmi noguldījumiem pat ir izraisījis zināmu vilšanos finanšu tirgu analītiķu vidū, jo daudzi no viņiem bija sagaidījuši, ka ECB vadītājs Mario Dragi nāks klajā ar vēl apņēmīgākiem soļiem Eiropas vienotās valūtas eiro vājināšanai - tā rezultātā eiro vērtība pret ASV dolāru uz laiku piedzīvoja straujāko kāpumu kopš 2009.gada, sarūgtinot vairākus ekonomistus Eiropā, jo tieši vājš eiro tiek uzskatīts par vienu no priekšnosacījumiem tam, lai Eiropas eksportējošie uzņēmumi ārpus Eiropas kļūtu konkurētspējīgāki.

Tiešā ECB lēmumu ietekme uz Latviju tomēr būs mazāka, jo, kā aģentūrai LETA norādījusi "Swedbank" ekonomiste Lija Strašuna, Latvijā nav tik daudz valsts un arī pašvaldību vērtspapīru, ko var nopirkt ECB ekonomikas stimulēšanas programmas ietvaros, tāpēc programmas pagarināšana vai paplašināšana maz ko maina Latvijas ekonomikai.

Fakts, ka ECB pagaidām nav izdevies vājināt eiro, nav īpaši iepriecinoša ziņa tiem Latvijs eksportētājiem, kuru noieta tirgi atrodas ārpus eirozonas.

Tomēr kopumā, ņemot vērā, ka Latvijas eksporta produkcijas noieta galvenais tirgus ir tieši eiro zonas valstis, ilgākā termiņā Latvijas ekonomikai nozīmīgāks jautājums būs par to, vai eiro zonai tomēr izdosies paātrināt savus izaugsmes tempus.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs žurnālistiem piektdien, 4.decembrī, pauda viedokli, ka ECB pieņemtie lēmumi kopumā ir labvēlīgi Latvijas ekonomikai, jo tie veicinās vēl lētāku naudas resursu pieejamību Latvijas kredītiestādēm un arī mājsaimniecībām.

Rimšēvičs arī noraidīja viedokli par to, ka ECB rīcība, cenšoties stimulēt Eiropas ekonomiku būtu rīkojusies pārāk neaktīvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti