Itālijas politiskā krīze rada satraukumu visā eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Itālijas valdības atkāpšanās rada satraukumu ne tikai iedzīvotāju, politiķu, bet arī ekonomistu vidū. Jebkura nestabilitāte var jūtami sadārdzināt tās milzīgā ārējā parāda apkalpošanu un atstāt ietekmi uz visu eirozonu. Tādēļ daudzi ekonomisti tagad prāto, vai Itālija varētu kļūt par pirmo valsti, kas izmantos jauno Eiropas Centrālā bankas (ECB) stabilitātes rīku, kas tika vienbalsīgi apstiprināts vakardienas sanāksmē.

Itālijas politiskā krīze rada satraukumu visā eirozonā
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Itālijas politiskā krīze nāk diezgan nepiemērotā laikā, jo ekonomiskā situācija eirozonā jau tā ir visai nestabila. ECB prezidente Kristīne Lagarda sacīja, ka inflācija, visticamāk, paliks augsta ilgāk, nekā gribētos.

"Krievijas nepamatotā agresija pret Ukrainu bremzē izaugsmi. Augstās inflācijas ietekme uz pirktspēju, izejvielu piegāžu traucējumi, kas arvien turpinās, kā arī liela neskaidrība turpina negatīvi ietekmēt ekonomiku. Uzņēmumi turpina sastapties ar augstākām izmaksām un piegādes ķēžu traucējumiem, kaut gan ir pirmās pazīmes, ka daži no piegāžu traucējumiem sāk samazināties. Kopā ņemot, šie faktori jūtami negatīvi ietekmē ekonomikas prognozi 2022. gada otrajā pusē un tālāk," atzina ECB vadītāja.

Tādēļ kopā ar lēmumu straujāk celt procentlikmes ECB apstiprināja arī jaunu stabilitātes instrumentu. Tas var palīdzēt valstīm, kas sastopas ar ārējā parāda apkalpošanas sadārdzinājumu.

Lagarda atteicās atbildēt, vai Itālija varētu būt pirmā valsts, kas varētu izmantot šo palīdzību, skaidrojot, ka šādu lēmumu var pieņemt tikai bankas vadība, izvērtējot dažādus kritērijus.

Kā zināms, Itālijas premjers Mario Dragi iepriekš arī vadīja ECB. Līdz ar to jaunie notikumi ir sasaistījuši viņa un pašreizējās bankas prezidentes Lagardas likteņus. Katrs nākamais solis gan Romā, gan Frankfurtē tiks uzmanīgi vērots.

Dragi bija spiests atkāpties no valdības vadītāja amata pēc garām debatēm Itālijas Senātā. Formāli viņa valdība izturēja neuzticības balsojumu. Tomēr tas, ka trīs partijas nolēma nepiedalīties šajā balsojumā, lika Dragi pieņemt lēmumu par aiziešanu. Viņa uzrunu pavadīja ilgi aplausi.

"Vispirms paldies. Ņemot vērā Senāta balsojuma iznākumu, es aicinu izsludināt pārtraukumu, lai es varētu tikties ar republikas prezidentu un informētu viņu par maniem lēmumiem," teica Dragi.

Pēc tikšanās ar Itālijas prezidentu Serdžio Matarellu pie žurnālistiem iznāca Itālijas prezidenta administrācijas ģenerālsekretārs Ugo Campeti un nolasīja īsu paziņojumu: "Republikas prezidents Serdžio Matarella tikās ar Ministru prezidentu profesoru Mario Dragi, kurš informēja par diskusijām un balsojumu Senātā un atkārtoja savu un arī viņa vadītās valdības vēlmi atkāpties. Republikas prezidents ir pieņēmis to zināšanai. Valdība turpina strādāt, lai risinātu aktuālos jautājumus."

No prezidenta pārstāvja sacītā izriet, ka Dragi valdība turpina pildīt savus pienākumus, līdz tiks nozīmēts jauns premjers vai notiks ārkārtas vēlēšanas.

Interesanti, ka Dragi ir nonācis diezgan neparastā situācijā. Atšķirībā no daudziem citiem aizejošajiem premjerministriem, viņš pēdējās dienās saņēmis ievērojamu sabiedrības un arī ārvalstu līderu atbalstu. Iedzīvotāji parakstīja petīciju ar aicinājumu viņam turpināt darbu, sabiedrībā pazīstamie cilvēki piedalījās publiskās atbalsta akcijās un pat ārstu organizācijas iestājās par šo valdību.

Tādēļ debatēs Senātā Dragi sacīja, ka tad, kad prezidents pagājušajā nedēļā mudināja viņu atgriezties parlamentā uz konsultācijām, viņam bija divas izvēles.

"Pirmā iespēja bija atgriezties parlamenta plenārsēžu zālē un īsā uzrunā paziņot par valdības atkāpšanos. Otrā iespēja bija ieklausīties pilsoņos, organizācijās un asociācijās, kas ir izteikušas atbalstu šai valdībai un ko nav iespējams ignorēt," teica Itālijas premjers.

Tomēr Itālijas labējo partiju nevēlēšanās turpināt sadarbību ar "Piecu zvaigžņu kustību" guva virsroku pār dažādu iedzīvotāju grupu aicinājumiem. Visticamāk, šie labējie politiķi cer, ka ārkārtas vēlēšanas atnesīs tām uzvaru un iespēju veidot jau nākamo valdību.

Nevar izslēgt arī to, ka Mario Dragi politiskā karjera vēl nav beigusies. Var pieļaut, ka 74 gadus vecais politiķis un baņķieris varētu kļūt par nākamo Itālijas prezidentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti