Partijas ieskicē savas budžeta prioritātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ koalīcijā notiks intensīvas diskusijas par nākamā gada valsts budžetu. Paredzētas gan koalīcijas padomes ārkārtas sēdes, gan finanšu ministra Andra Vilka vadītās īpašās darba grupas sanāksmes. Kādas šobrīd ir valdību veidojošo partiju budžeta prioritātes?

Diskusija par papildus atbalstāmajiem priekšlikumiem ir tikai sākusies - tā pēc pagājušās otrdienas valdības sēdes atzina finanšu ministrs Andris Vilks no „Vienotības”. Viņš arī sacīja, ka jauno politikas iniciatīvu izvērtējumā liela loma būs arī politiskajām prioritātēm. Kādas tās būs „Vienotībai,” atklāja premjers Valdis Dombrovskis:

„Es gribētu precizēt, nav nodefinētas formāli saucamās „Vienotības” prioritātes, nav vēl partijas valdes lēmuma. Prioritātes ir iezīmējušās diskusijās, tās ir spēkā – nabadzības un nevienlīdzības mazināšana, demogrāfiskās situācijas uzlabošana un veselības aprūpe un transporta infrastruktūra.”

Reformu partija tai svarīgās lietas budžetā bija nodefinējusi pirms dažām nedēļām notikušajā kongresā.

„Pirmā un galvenā prioritāte ir jaunas darbavietas, kas sasaucas ar darbaspēka nodokļa samazināšanu, konkrēti – saglabājot likumā pieņemto normu, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek samazināts par 2%. Nākošais ir atvieglojumi par apgādājamiem, par bērniem – no 80 latiem uz 140. Trešais ir jautājums par skolotāju atalgojumu, bet ceturtā tēma ir reģionu attīstība,” stāsta Reformu partijas valdes priekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters.

Nacionālajai apvienībai, kā ierasts, saraksta galvgalī ir atbalsts ģimenēm ar bērniem, norāda frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis:

„Noteikti tie būs demogrāfijas jautājumi, nedaudz arī plašākā mērā kā nevienlīdzības mazināšanas jautājumi. Loģiski, NA būs jārūpējas par kultūras jomas adekvātu pārstāvniecību šajā budžetā. Tie ir galvenie virzieni, noteikti tuvākajās dienās varēsim precizēt detalizētāk.”

Savukārt neatkarīgo deputātu grupa apņēmusies cīnīties par tās ar „Vienotību” dalītā pārziņā esošās Satiksmes ministrijas iecerēm, atklāj grupas pārstāve Elīna Siliņa:

„Noteikti satiksmes nozarē svarīgākās lietas, mūsuprāt, finansējums ceļiem, ko mēs uzstāsim, lai tas budžetā tiktu aizstāvēts pilnā apmērā, kā ministrija prasa. Un otra top prioritāte satiksmes nozarē – vienota sabiedriskā transporta plānošanas tīkla izveide un uzturēšana.”

Jau ziņots, ka ministriju papildu finansējuma pieprasījumu summa nākamajam gadam pārsniedz 570 miljonus latu, bet pieejami ir mazāk nekā 70 miljoni latu. Ņemot vērā apstiprināto budžeta bāzi, ceturtdien valdībai ārkārtas sēdē būtu jāizlemj par jauno politikas iniciatīvu vai optimizācijas pasākumiem nākamajiem trim gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti