Pārstrādātāji aicina tirgotājus mazināt uzcenojumu pienam un to produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piena pārstrādātāji jau drīzumā vēlas celt piena un piena produktu cenas par 5%-6%, kas ir jāsedz tirgotājiem, samazinot savu uzcenojumu, ar šādu aicinājumu otrdien klajā nāca Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība.

Tā norāda, ka šobrīd pasaulē ir jūtams piena izejvielu deficīts. Proti, vienā no lielākajām piena un piena izejvielu eksportētājvalstīm – Jaunzēlandē – ir iestājies sausums. Līdz ar to ir sarucis Jaunzēlandes piena un to izejvielu eksports, kas savukārt ir padarījis šis preces par deficītu jau globālā mērogā.

Pārstrādātāji norāda, lai tie spētu izdzīvot, ir nepieciešams celt cenas. Taču to ietekmi nedrīkst just patērētājs, tāpēc cenu pieaugums ir jākompensē tirgotājiem, kuriem ir jāmazina uzcenojums, kas uzlikts pienam un piena produktiem.

Viņi nekavējās norādīt, ka jau pašreizējā prakse pret pārstrādātājiem no tirgotāju puses ir negodīga, jo pārstrādātāji negūstot, viņuprāt, atbilstošus ienākumus no savas sadarbības ar tirgotājiem. Līdz ar to, ja tirgotāji nemainīs savu nostāju, tad pārstrādātāji savus ražojumus vairāk eksportēs.

Arī medijiem izsūtītā paziņojumā Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības vadītājs Jānis Šolks norādīja, ka šobrīd piena cena pasaulē ir sasniegusi rekordu, jo kombinētā piena cena gada laikā ir pieaugusi par 60% arī Latvijā piensaimnieki ir spiesti celt gala produktu cenas. Pretējā gadījumā nav iespējams segt ar pārstrādi saistītās izmaksas.

Vienlaikus mazumtirgotāji turpina pieturēties pie „ekonomiski nepamatotas un amorālas cenu politikas – turēt 20-45% augstu uzcenojumu piena produktiem,” uzsver Šolks. Šāda nostāja sagraušot Latvijas piensaimniecību. “Jau pašlaik lielākie Latvijas piena pārstrādātāji zaudējumus, kurus rada darbība vietējā tirgū, sedz ar ieņēmumiem no eksporta. Turpinoties šādai agresīvai mazumtirgotāju cenu politikai un pienrūpnieku nespējai konkurēt ar poļu un lietuviešu piena produktiem, Latvijas lielākie piena pārstrādātāji kā vienīgo izeju izdzīvošanai redz iziešanu no vietējā tirgus un koncentrēšanos tikai uz eksportu,” ieskicē Šolks.

Tirgotāju komentāri patlaban gan vēl nav zināmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti