Panorāma

Brīvprātīgie pēc bēgļiem dodas arī uz Igauniju

Panorāma

Ukrainas aizstāvjiem izdodas atsist uzbrukumus Severodoneckā

Paldisku SDG termināļa izveidei Latvijas ieguldījumu neprasa

Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidei Latvijas ieguldījumu neprasa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai arī iepriekš izskanējis, ka arī Latvija varētu ieguldīt līdzekļus sašķidrinātās dabasgāzes jeb tā sauktā LNG termināļa attīstībai Paldiskos, Igaunijā, šāds ieguldījums no Latvijas netiks prasīts.

Igaunijā Somu līča krastā turpinās arī Latvijai svarīgā Paldisku termināļa ierīkošanas darbi. Mērķis ir vajadzīgos cauruļvadus un piestātni peldošajam terminālim pabeigt līdz novembra beigām, norādīja Igaunijas pārvades operators "Elering". Savukārt Somija ir vienojies par amerikāņu peldošā termināļa "Exemplar" īri uz 10 gadiem.

Lai gan iepriekš Latvijas politiķi pieļāvuši, ka arī Latvijai varētu būt jāpiemaksā par kuģa īri, Somijas Ekonomikas ministrijas pārstāvis Latvijas Televīzijai (LTV) norādīja, ka tagad šādu sarunu neesot. Iespējas Latvijai saņemt no termināļa piegādes tas neietekmēšot.

"Ja kolēģi no Latvijas gribēs iesaistīties projektā, par to varam runāt vēlāk, taču, es domāju, ka pats svarīgākais ir tas, ka šis peldošais terminālis ir domāts lietošanai visam tirgum.

Nav nekādu trešo pušu piekļuves ierobežojumu, līdz ar to tas kalpos visam Baltijas reģionam," sacīja Somijas Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Riku Hutunens.

Somija līdz gada beigām plāno pabeigt piestātni kuģim arī savā līča pusē. Iznomātais kuģis, visticamāk, līcī ieradīsies jau piepildīts, līdz ar to vismaz viena papildu teravatstunda reģionā līdz gada beigām būšot arī gadījumā, ja Igaunija savu piestātni kādu iemeslu dēļ neuzcels laikus.

KONTEKSTS:

Latvijas valdība konceptuāli vienojusies atteikties no Krievijas dabasgāzes ar 2023. gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Latvijas Ekonomikas ministrijai tika uzdots risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā plānots izveidot savu termināli. 

Paldisku termināli iecerēts pabeigt divās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts izbūvēt piestātni un savienojumu ar starptautisko cauruļvadu "Balticconnector", kā arī organizēt peldošā LNG termināļa nomu, bet otrajā – izveidot pastāvīgu termināļa risinājumu. Infrastruktūra, ko domāts pabeigt šoruden, izmaksās 40 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti