Iepauzē Skultes LNG termināļa likuma atcelšanu pēc gāzes vada bojāšanas Somijas līcī

Likumprojekts par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa likuma atcelšanu noņemts no izskatīšanas Saeimas sēdē ceturtdien, 12. oktobrī, jo šonedēļ saņemtas ziņas par Igauniju un Somiju savienojošā gāzes vada "Balticconnector" bojāšanu Somijas līcī, parlamenta sēdē atzina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie").

Ābrama norādīja, ka virzība uz likuma atcelšanu lielā mērā balstījās uz Valsts drošības dienesta atzinumu, ka nav nekādu drošības bažu par dabasgāzes piegādēm Latvijai. Savukārt pēc informācijas saņemšanas par to, ka ticis bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads, sagatavots lūgums likumprojektu šonedēļ vēl konceptuāli neskatīt, lai vēlreiz izvērtētu situāciju.

Tikmēr opozīcijas deputāts Edvards Smiltēns ("Apvienotais saraksts") uzsvēra, ka Tautsaimniecības komisija nemaz neesot lēmusi par likumprojekta atsaukšanu no ceturtdienas sēdes darba kārtības.

Saistībā ar to, ka Ābrama komisijas vārdā parakstījusi šādu rosinājumu, Smiltēns to pielīdzināja Saeimā pirms vairāk nekā desmit gadiem notikušajai manipulācijai ar citas Saeimas komisijas lēmumu. Politiķis atgādināja, ka tā laika Juridiskās komisijas vadītāja par šo rīcību tika notiesāta.

Savukārt Ābrama debatēs strikti noraidīja šos Smiltēna pārmetumus kā nepatiesus. Politiķe uzsvēra, ka tas nav viņas vienpersonisks lēmums, bet klāt bijuši arī kolēģi no opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības, kad Ābrama prasījusi, vai nav iebildumu, ka likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli atsauc no komisijas sēdes ceturtdien un pārceļ uz citu sēdi.

Komisijas vadītāja skaidroja – ja neviens iebildumus neizsaka, tad lēmums ir pieņemts. "Tas nav nekāds falsificējums, viltojums. (..) Protams, ja gribat kasīties, kur piekasīties jūs atradīsiet jebkādā veidā," izteicās Ābrama.

Politiķe uzsvēra, ka nav noticis nekāds krimināltiesisks pārkāpums un ka Smiltēns ar saviem pārmetumiem "smagi pāršāvis pār strīpu".

Smiltēns savukārt ir apņēmies prasīt komisijas darba protokolus un audio stenogrammas par pieņemto lēmumu. AS politiķis arī saskata mēģinājumu šo situāciju no Ābaramas puses "labot jeb drīzāk noslēpt", šorīt attālināti sasaucot Tautsaimniecības komisijas sēdi, kas beigusies "ar balsojumu seši pret seši".

KONTEKSTS:

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicināja Saeimas sēdē konceptuāli vēl neskatīt likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla likuma atcelšanu.

Otrdien Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalstīja likumprojekta par Skultes LNG termināla likuma atcelšanu virzīšanu izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā. Vēlāk dienas gaitā parādījās informācija, ka, visticamāk, ārēju darbību rezultātā ir ticis bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector", kas atrodas Somu līcī. Noplūdes izmeklēšanu vada Somijas Centrālā kriminālpolicija, kas ir paziņojusi, ka cauruļvads ir bojāts tīši.

Pērn septembrī Saeima pieņēma likumu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim. Šogad valdība noraidīja LNG termināļa attīstītāja AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus.

Likumprojektu par minētā likuma atcelšanu iesnieguši koalīcijas deputāti no "Progresīvajiem", "Jaunās Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības frakcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti