Panorāma

Bibliotēkas telpas par 11 000 eiro mēnesī

Panorāma

Ceļu atjaunošanai piešķir papildu 75 miljonus eiro

Nīderlandē Covid-19 ūdeļu fermās

Nīderlandē divās ūdeļu fermās konstatē Covid-19; zinātnieki aicina pret to attiekties nopietni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Nīderlandes kompetentās uzraudzības iestādes par divām ūdeļu fermām, kurās dzīvniekiem konstatēts Covid-19, informēja PVD pārstāve Ilze Meistere. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieki pret to aicina attiekties nopietni.

"Par dzīvniekiem šādi ziņojumi nāk ļoti reti. Mēs zinām par tīģeriem un lauvām Ņujorkā, par kaķiem Ķīnā un Honkongā, par vienu kaķi Beļģijā, šo ziņojumu ir ļoti maz," uzsvēra PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Zinātnieki Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā aktīvi pēta jauno koronavīrusu. Viņi uzsver - visas pēdējā laika pandēmijas sākušās pēc tam, kad vīrusi pārvarējuši sugu barjeru un pret to jāattiecas nopietni.

"Ar piesardzību jāpievēršas dzīvnieku vīrusiem, jo visi pēdējie ir nākuši no tiem. Ar zīdītājiem mēs tomēr esam līdzīgi - no dabas viedokļa tādi paši zīdītāji vien esam. Šūnu uzbūve, vielmaiņas mehānismi ir ļoti līdzīgi, šeit pastāv risks," atzina centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Andris Zeltiņš.

Edvīns Oļševskis, Veselības ministrijas Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks
00:00 / 00:53
Lejuplādēt
Latvijas ūdeļu audzētavās pārbaudes pagaidām veiktas netiks, norādīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis. "Paraugi ņemti netiks. Audzētavas tiks aicinātas vairāk sekot līdzi darbiniekiem, kas strādā ar dzīvniekiem, uzraugot, vai viņiem nav saslimšanas pazīmes," norādīja Oļševskis.

Tāpat audzētavas tiks aicinātas sekot līdzi dzīvnieku veselības stāvoklim. “Ja tiešām parādās kas līdzīgs slimības pazīmēm vai dzīvnieki nobeigsies, tas būtu iemesls ziņot. Tad mēs izvērtēsim situāciju," pauda Oļševskis. 

PVD pārstāvis norādīja, ka kopumā Latvijā ir astoņas fermas, kurās ir aptuveni 150 000 ūdeļu

"Nīderlandes ūdeļu fermās dzīvniekiem novērotas gremošanas un respiratorās saslimšanas, vienlaikus pieaugot dzīvnieku mirstībai. Papildus citām dzīvnieku infekcijas slimībām, saslimušie dzīvnieki pārbaudīti arī uz SARS-CoV-2 vīrusu un laboratoriskie izmeklējumi uzrādījuši pozitīvu rezultātu," norādīja PVD pārstāve.

Tiek ziņots, ka aizdomas par saslimšanu ar COVID-19 ir atsevišķiem abās ūdeļu fermās strādājošajiem.

Nīderlandes atbildīgās iestādes šobrīd uzskata, ka ūdeļu inficēšanās notikusi no slimajiem cilvēkiem, skaidroja Meistere. Lai noskaidrotu ūdeļu saslimšanas apstākļus, Nīderlandē ir uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana.  Papildus tuvākajā laikā tiks sākti arī zinātniskie pētījumi skartajās ūdeļu fermās, lai iegūtu vairāk informācijas par šiem  saslimšanas gadījumiem.    

PVD Latvijas ūdeļu audzētājus aicina sekot līdzi dzīvnieku veselības stāvoklim tajās un nekavējoties informēt veterinārārstu un PVD, ja dzīvniekiem novērotas gremošanas un/vai respiratorās saslimšanas, kā arī paaugstināta dzīvnieku mirstība. Tāpat PVD aicina pārliecināties, ka novietnēs nodarbinātie cilvēki ir veseli, bez Covid-19 raksturīgajiem simptomiem.

Par Nīderlandes ūdeļu fermās konstatēto PVD ir informējis biedrību ''Latvijas Zvēraudzētāju asociācija''.

KONTEKSTS

Koronavīrusa infekcija šā mēneša sākumā tika apstiprināta četrus gadus vecajai tīģerienei Nadjai, kas mīt Ņujorkas zooloģiskajā dārzā Bronksā. Dzīvnieks, visticamāk, inficējās no dzīvnieku kopēja, kuram nebija parādījušies slimības simptomi.

Jaunais koronavīruss, kas izraisa "Covid-19", sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Martā Pasaules Veselības organizācija pasludināja, ka Covid-19 sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzviet pasaulē atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti