Mudina nelietot virtuālās valūtas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) augstākais banku sektora regulators ir aicinājis Eiropas bankas neveikt darījumus ar virtuālajām valūtām, piemēram, “Bitcoin”, līdz nav izstrādāti noteikumi, kā izvairīties no pārkāpumiem šajā tirgū. Par spīti virtuālo valūtu popularitātes kāpumam pasaulē, Latvijā interese par tām nav augsta, un eksperti pret tām mudina izturēties ar lielu piesardzību.

Eiropas Banku pārvalde (EBA) paziņojusi, ka ir identificēti vairāk nekā 70 risku, kas saistīti ar virtuālās valūtas tirdzniecību, tostarp tās ievainojamība pret noziegumiem un naudas atmazgāšanu. Pārvalde pauda ieteikumu ES finanšu institūcijām "nepirkt, neglabāt un nepārdot virtuālās valūtas, kamēr nav spēkā regulatora režīms".

Latvijā šobrīd jautājums par virtuālo valūtu izmantošanu institūcijās nav aktuāls, tomēr Finanšu un Kapitāla tirgus komisija no šo valūtu izmantošanas aicina atturēties it visus lietotājus, jo šajā gadījumā tiem nav likuma aizsardzības, skaidro komisijas pārstāve Marija Makareviča.

“Par virtuālajām valūtām jeb kriptovalūtām pēdējā laikā dzirdam aizvien biežāk un popularitāte pieaug. Tāpēc finanšu uzraugi tam pievērš lielāku uzmanību un mudina cilvēkus uzmanīties no riskiem. FKTK neiesaka “Bitcoin” vai citu kriptovalūtu izmantošanu. Pamatojums – tas nav drošs norēķināšanās līdzeklis (..),” norāda Makareviča.

Viņa uzsver, ka, līdzīgi kā ar jebkuru citu darījumu, arī šajā virtuālo valūtu gadījumā ikvienam lietotājam ir jāapzinās un jāsaprot gan lietošanas nosacījumi, gan arī ar to saistītie riski. “No savas puses mēs vēlamies aicināt iedzīvotājus pirms pieņemt lēmumu par jebkuru valūtu izmantošanu, ieskaitot, kriptovalūtu, izprast tā būtību, uzzināt par riskiem, saprast, ka viņš ir gatavs rīkoties,” atzīst Makareviča

Informācijas tehnoloģiju eksperts un blogeris Kristaps Skutelis norāda, ka nav novērojis lielu virtuālo valūtu popularitāti Latvijā, un pieļauj iespēju, ka tās varētu piesaistīt vienīgi šauru interesentu loku. Arī viņš uzsver, ka darījumi ar šādu valūtu sevī slēpj riskus. “Varbūt kaut kāda interese arī ir, bet es teiktu, ka tikai no ļoti tehniku zinošiem cilvēkiem (..),” pauž Skutelis, piebilstot, ka norēķināties ar virtuālo valūtu ir ļoti riskanta nodarbošanās.

Populārākā no virtuālajām valūtām, “Bitcoin”, ir radīta 2009.gadā, un tā tiek izmantota tiešsaistes anonīmiem naudas darījumiem starp šīs valūtas lietotājiem. Lietotājiem ir iespēja sev iegūt “Bitcoin” valūtas vienības, ar īpašas programmas palīdzību nosacīti izīrējot sava datora resursus “Bitcoin” valūtas maksājumu sistēmas izmantošanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti