LMT un «Tele2» šonedēļ dažviet Latvijā iedarbina 5G stacijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mobilo sakaru operatori  "Latvijas mobilā telefons" (LMT) un “Tele2” šonedēļ atsevišķās Latvijas vietās iedarbinājuši 5G mobilo sakaru bāzes stacijas, informēja uzņēmumos.

“Tele2” informēja, ka ceturtdien, 18. jūlijā, Rīgā iedarbināja pilnvērtīgu 5G mobilo sakaru bāzes staciju, kas klientiem 5G sakarus sākotnēji nodrošinās Mūkusalas biznesa centra teritorijā. Plānots, ka “Tele2” klienti, kuriem būs 5G tehnoloģiju atbalstošas ierīces, 5G mobilā interneta sniegtās priekšrocības varēs sākt izmantot jau tuvākajās dienās. Uzņēmums paredz, ka sākotnēji mobilā interneta ātrums Mūkusalas biznesa centra kvartālā būs no 1Gb/s.

Uzstādītā 5G radio bāzes stacija ir pilnībā integrēta ar “Tele2” pamattīklu, bez kā nav iespējama reāla 5G funkcionēšana. Ja viss noritēs kā plānots, līdz gada beigām “Tele2” varētu iedarbināt vēl dažas 5G bāzes stacijas Latvijā.

Lai pilnvērtīgi ieviestu 5G, “Tele2” sadarbībā ar “Nokia” ir izveidojis 5G funkcionēšanai nepieciešamo pamattīklu.

Savukārt LMT informēja, ka sākot ar šo nedēļu Liepājā darbojas 5G tīkls, kas gan svinīgi tiks atklāts piektdien, 19. jūlijā. Piektdien pirmo reizi tiks prezentēts arī 5G rūteris, ko ražos Latvijā, un to tehnoloģiju uzņēmums "MikroTik" attīsta sadarbībā ar LMT.

Pagājušajā gada septembrī Baltijas jūras reģiona "5G Techritory" foruma laikā Rīgā LMT pirmo reizi Latvijā demonstrēja testa 5G tīklu, kur datu pārraides ātrums sasniedz 1,4 gigabaitus sekundē un reakcijas laiks – četras milisekundes.

Arī mobilo sakaru operators “Bite” informēja, ka savu pirmo 5G staciju testa režīmā ir palaidusi šī gada jūnijā. Uzņēmumā norāda, ka 5G attīstībā svarīga atbalstošo ierīču pieejamība, kas noteiks, cik ātri notiks 5G ieviešana Latvijā. Darbs pie tīkla infrastruktūras izveides noritot jau vismaz piecus sešus gadus.

“Bite” prognozē, ka pirmās 5G atbalstošās ierīces Latvijā varētu parādīties rudenī vai gada beigās. Līdz tam uzņēmums turpinās attīstīt savas 5G stacijas, kas testa režīmā jau strādā. 

KONTEKSTS: 

Vairāki eksperti uzsver, ka 5G tehnoloģiju, pateicoties tās zibenīgajam ātrumam, var dēvēt par potenciāli jaunu industriālo revolūciju. Prognozes liecina, ka 5G sakari ir pietiekami labi, lai pat ļautu ārstam no savām mājām ar robota palīdzību operēt pacientu. Bet lielā mērā 5G mobilie sakari gala patērētājiem var palikt nepamanīti, jo šajā tehnoloģijā paredzētais sakaru ātrums ir tik liels, ka nav īsti vajadzīgs parastam lietotājam, tāpēc biežāk tam būs pielietojums dažādās industrijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti