Limbažos spriež par trūkumiem jaunajā Būvniecības informācijas sistēmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā sākusies pāreja uz Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) ieviešanu - jau drīzumā nozarē dokumentāciju kārtos tikai elektroniski, sākot no ieceres pieteikuma līdz pat objekta nodošanai ekspluatācijā. Lai ar izmaiņām iepazīstinātu nozares speciālistus, sistēmas ieviesējs - Būvniecības valsts kontroles birojs - rīko mācību seminārus. Limbažos apmeklētāji norādīja arī uz trūkumiem, kurus saskata jaunajā sistēmā.

Par Būvniecības informācijas sistēmas lietotāju būs jākļūst ikvienam, kurš plāno veikt būvdarbus - uzcelt nelielu ēku savā piemājas saimniecībā vai īstenot kādu daudz apjomīgāku projektu. Līdz šim būvniecības pieteikums bija jāiesniedz būvvaldē, un tad dokumenti ceļoja no viena speciālista pie citiem, bet turpmāk šis process norisināsies tikai digitālajā vidē. Kā galvenos ieguvumus sistēmas ieviesēji min lielāku procesa caurskatāmību un laika ekonomiju, jo būs iespēja ātrāk saņemt nepieciešamos saskaņojumus. 

"Būs daudz vienkāršāk, kad, neizejot no mājas, savā datorā var izdarīt daudzreiz vairāk, neskraidīt pa institūcijām, beigu beigās redzēt, ko nu kurš kurā institūcijā man atbild un kurā stadijā ir," sacīja būvniecības nozares eksperts Viesturs Duša.

Protams, ne visi ir tik prasmīgi datora lietotāji, tāpēc tā ir viena no paredzamajām grūtībām tieši individuālajiem sistēmas izmantotājiem. Tieši šo kā potenciālu problēmu saredz būvvaldēs, jo to speciālisti ir pirmie, pie kuriem iedzīvotāji vērsīsies. 

"Ir jādomā par, piemēram, bibliotēkas iesaisti vai vēl kaut ko tamlīdzīgu klientu apkalpošanas centru pašvaldībās. Protams, sistēma jau arī ļoti gludi nestrādā vienmēr, tas jau arī jāņem vērā, un tad tu esi nedaudz pakārtots tai sistēmai. Bet es ticu, ka pienāks tā stunda, kad mēs dancināsim BISu, nevis BIS dancinās mūs," stāstīja Cēsu novada būvvaldes vadītāja Irēna Suipe.

Būvniekiem lielākoties šī sistēma nav jaunums. Daudzi ar to jau strādā, arī Valmieras uzņēmums "Ceļu komforts" vairākus projektus ar būvvaldēm saskaņojuši elektroniski. Kopumā pieredze bijusi veiksmīga, tiesa, bijušas arī problēmas, sadarbojoties ar vairākiem lielajiem pakalpojumu sniedzējiem.

""TET" un "Sadales tīkli" - [bija] problēmas ar tehniskiem noteikumiem, jo viņiem ir sava sistēma, kura nav saskaņota ar šo BIS," norādīja uzņēmuma "Ceļu komforts" valdes loceklis Aigars Leitis.
 
Tāpat ir bažas, kā izdosies organizēt ikdienas darbu digitālajā vidē. 

"Redzēs, kā būs tālāk ar būvdarbu žurnāla pildīšanu, jo ne jau katrā objektā ir internets. Kā te teica, ja vairāki darbu vadītāji, apakšuzņēmēji visi vienlaicīgi gribēs kaut ko aizpildīt, kā tas izdosies otrā dienā līdz 10 aizpildīt būvdarbu žurnālus visiem," stāstīja Leitis. 

"Viens atbildīgais darbu vadītājs; atliek viņam saslimt, izbraukt un kaut kā tā, un kas tad tur īsti notiek. Acīmredzot, tad tur ir jānosaka precīza kārtība, kas kļūst par atbildīgo, kurā brīdī," vēl vienu problēmu ieskicēja uzņēmuma "Limbažu ceļi" valdes priekšsēdētājs Andris Garklāvs.

Būvniecības informācijas sistēma būs jālieto ikvienam būvprojektam, sākot no nākamā gada 1. janvāra. Tomēr tos objektus, kuru īstenošana uzsākta pirms tam vēl pēc iepriekšējās kārtības, tādā pašā veidā varēs arī pabeigt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti