Dienas ziņas

Ar E.Coli nesaistīti slimo četrās pilsētās

Dienas ziņas

Konstatē pārkāpumus Jēkabpils dzīvnieku patversmē

Cik gatavi esam bioloģisko atkritumu atšķirošanai?

Liepājā diskutē par bioloģiski noārdāmo atkritumu atšķirošanas termiņa pārcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izvērtējot pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju gatavību no kopējās gružu masas atšķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neizslēdz iespēju pārskatīt šobrīd noteikto termiņu – 2021. gadu, kad minētā atšķirošana būtu jāievieš visā Latvijā. Par šiem un citiem ar atkritumu apsaimniekošanas aktualitātēm saistītiem jautājumiem piektdien, 20. septembrī, Liepājā runāja minētās jomas attīstībai veltītā seminārā.

Eiropas Savienības (ES) direktīva nosaka, ka līdz 2035. gadam visām dalībvalstīm būtiski jāsamazina poligonos apglabāto atkritumu daudzums, turpmāk aprokot vien 10% no visa atkritumu apjoma. Aprēķināts, ka Latvijā šobrīd tiek apglabāti vairāk nekā 60% atkritumu, un nosprausto mērķi plānots panākt, pirmām kārtām līdz 2021. gadam ieviešot obligātu bioloģiski noārdāmo atkritumu atšķirošanu.

“Rīgā, Getliņu poligonā, tiek būvēta iekārta, lai bioloģiski noārdāmos atkritumus apstrādātu, tur šī gatavība būs. Pārējā Latvijā šādi projekti netiek īstenoti. Vērtēsim, varbūt termiņi jāpārskata," teica VARAM Valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola.

Semināra laikā tika runāts arī par jau daudz apspriesto depozīta sistēmu un prezentētas pāris tepat Latvijā radītas depozīta sistēmas iekārtas. Atsevišķi uzņēmumi tajās ieguldījuši vairākus desmitus tūktošus eiro, cerot, ka izvēle notiks par labu viņiem un gaidāma liela peļņa. “Cipari, par ko cīnāmies, ir nopietni.  Patiesībā varētu bez šiem miljoniem, ja mums būtu apziņa, ka jāšķiro, jāiznes uz miskasti. Ja neesat gatavi to darīt, tad maksājiet miljonus, esmu gatavs viņus paņemt un ražot šīs iekārtas," teica SIA "Peruza" valdes loceklis Roberts Dlohi.

Runājot par naudu, VARAM informē, ka tuvāko gadu laikā paaugstināsies nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, un tieši to daudzi atkritumu jomā strādājošie redz kā spēcīgu instrumentu, lai piespiestu iedzīvotājus vairāk šķirot atkritumus. “Ir cilvēki, kuri nekad nešķiros, viņus tas neinteresē. Uz viņiem var iedarboties tikai caur naudu. Ja nešķiroto atkritumu izvešana dārgāka, cilvēks sāk rēķināt, šķirot vai ne," akcentēja AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis.

Ja Latvija līdz noteiktajam laikam nesamazinās apglabājamo atkritumu daudzumu, tai no valsts budžeta var nākties maksāt soda naudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti