Dienas ziņas

Dabas muzejā – gladiolu parāde

Dienas ziņas

Jaunais mācību gads sāksies klātienē

Latgalē prognozē bagātīgu graudu ražu

Latgalē prognozē bagātīgu graudu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd rit aktīvākais graudaugu ražas novākšanas laiks, tādēļ jau kopš aizvadītajām brīvdienām graudu pieņemšanas punktā “Rēzeknes dzirnavnieks” darbs notiek diennakts režīmā. Graudu veģetācijas periodā šogad bijuši labvēlīgi laikapstākļi, un Latgales zemnieki prognozē ļoti lielu graudu ražu. Turpretī kvalitātes radītāji, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir nedaudz zemāki.

Virs labību laukiem paceļas putekļu mākoņi un ir manāmi kombaini. Lauksaimniekiem pilnā sparā rit ražas novākšanas laiks.

Zemnieku saimniecībā “Viktorija” Riebiņu novadā kulšanas darbi sākās jau pirms divām nedēļām. Nesen nokults ziemas rapsis, šobrīd darbi norit uz ziemas kviešu laukiem. Šajās dienās arī laikapstākļi ir labvēlīgi ražas novākšanai, tādēļ uz lauka nākas pavadīt garas darba dienas.

“Tagad mums darba diena sākas kaut kur 7:00 līdz 22:00, kamēr vēl mitrums ir labs. Mums tika iesēts ļoti daudz ziemas rapša. Rapsis ir tāda ļoti prasīga kultūra, un mēs esam ļoti laimīgi, ka sanāca izaudzēt ļoti labu rapsi,” stāstīja z/s “Viktorija” pārstāvis Ruslans Daņilovs.

Ražīgākajos ziemas rapša laukos no hektāra izdevies novākt pat vairāk nekā 4 tonnas rapša. Pagaidām izskatās, ka bagātīga būs arī ziemas kviešu raža.

“Uz šī lauka, kas ir blakus, 7,8 tonnas no hektāra. Tas ir ļoti labi Latgalei un pašiem mums. Šogad laikam būs rekordlielas ražas, jo tiešām ziema bija ļoti laba tam. Savlaicīgi iedevām visas nepieciešamās barības vielas graudiem,” klāstīja Ruslans Daņilovs.

Graudu pieņemšanas punktā “Rēzeknes dzirnavnieks” norāda, ka šogad varētu atkārtoties 2015. gads, kad bija vislielākā graudu kopraža Latvijas vēsturē. Bažas vien sagādā kravas vagonu pieejamība graudu nogādāšanai ostā.

“Vagonu problēma viena un tā pati – vienmēr trūkst. Bet šeit nav vainīgs dzelzceļš. Dzelzceļam vagonu pietiek. Šeit ir jādomā tām kompānijām, kuras iepērk graudus, lai laikus ir kuģi, lai laikus tie vagoni tiek izkrauti ostās,”  norādīja AS “Rēzeknes dzirnavnieks” vadītājs Arvīds Zelčs.

Tomēr apgalvot, ka visiem zemniekiem Latgalē šis ir vienlīdz veiksmīgs gads, nevar, jo viņu starpā ir vērojamas arī plašas rapša un graudu ražas amplitūdas.

Kooperatīva “Latraps” agronoms konsultants Pēteris Stanka stāstīja, ka raža “rapšiem ir no pusotras tonnas līdz četrām un drusku vairāk, graudiem ir no trim tonnām līdz deviņām tonnām” no hektāra.

“Kvalitāte šogad, pret pagājušo gadu salīdzinot, apmēram par vienu grupu zemāka.  Šogad nav tik laba kvalitāte, bet ražas līmenis ir normāls. Protams, ar Zemgali mēs nevaram līdzināties. Zemgalei plus divas tonnas arī no augsnes klāt nāk. Pie vienādiem apstākļiem, pie vienāda darba,” klāstīja Stanka.

Šogad pirmā graudu krava Rēzeknes dzirnavniekā ievesta jau 13.jūlijā, turpretī masveida piegādes sākās augustā. Kopumā šajā laika posmā te ievesta jau 41 tonna graudu, galvenokārt – kvieši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti