Dienas ziņas

BK "Jēkabpils" cerīgi skatās uz šo sezonu

Dienas ziņas

Valmierā pensionāri mācās valodas

Latgale joprojām pirmā bezdarbnieku skaita ziņā

Latgalē joprojām visvairāk bezdarbnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ekonomiskā situācija Latvijā stabilizējas, bezdarbs sarucis – šādi optimistiski atzinumi pēdējā laikā dzirdēti ne reizi vien. Bet situācija valstī nav vienmērīga. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati par 2013.gada pēdējiem diviem mēnešiem gan liecina par pretējo – bezdarba procents atkal ir audzis. Visbiežāk to pamato ar sezonālo darbu noslēgšanos, līdz ar to, piemēram, celtniekiem vai ceļu būvniekiem ziemā ir jāmeklē citas iespējas Tomēr daudzviet bezdarba līmenis ir augsts, Rēzeknē šobrīd tie ir 16,9% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Latvijā.

Marina Truškova ik dienu cenšas apmeklēt zemnieku saimniecību  “Rudo kumeļu pauguri”, kur meitene kopj zirgus un strādā par kumeļu sporta treneri. Brīvprātīgais darbs ir viena no iespējām, kā jaunietim vecumā no 18 līdz 24 gadiem gūt darba tirgū tik ļoti nepieciešamo praktisko pieredzi, kā arī ikmēneša stipendiju, kas šogad pieaugusi līdz 90 eiro.

„Mums Latvijā šī sfēra ir minimāli attīstīta, ir sarežģīti atrast darbu, kas būtu saistīts ar zirgiem, ar to kopšanu. Ja šāds darbs atrastos, ja es būtu nepieciešama tādā sfērā, ar prieku to darītu. Ir grūti atrast darbu jauniešiem Rēzeknē, praktiski cilvēki NVA ilgi meklē, gaida, var atrast, bet ar grūtībām. Es iepriekšējo gadu strādāju Lielbritānijā, pašlaik trīs mēnešus meklēju darbu,” saka Marina Truškova, kura veic brīvprātīgo darbu caur biedrību “Zirgu īpašnieku asociācija”.

Brīvo vakanču skaits Rēzeknē šobrīd ir nedaudz sarucis, ikdienā tiek piedāvātas no 30 līdz 50 vakancēm. Vislielākais pieprasījums ir tirdzniecības, ēdināšanas un transporta jomā.

NVA Rēzeknes filiāles vadītājas vietniece Svetlana Purmale norāda, ka cilvēkiem ar augstāko izglītību ir iekārtoties grūtāk pēc specialitātes nekā cilvēkiem ar vidējo profesionālo izglītību. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi cilvēki ar augstāko izglītību nerod darba iespējas pilsētā. Iedzīvotāji darba meklējumos nereti nonāk strupceļā – ir izglītība, bet nav darba pieredzes, vai arī - ir izglītība un pieredze jomā, kas Rēzeknē nav sevišķi pieprasīta.

Rēzeknes NVA filiāles kliente Valentīna, darbu meklē pusotru gadu: „Mana izglītība – biznesa astroloģija, psiholoģija. Es vispār nevaru atrast tādu darbiņu šeit, nav aktuāli. Parastu darbu, ja jūs gribat, atrast tikai veikalā – un viss. Es biju Lielbritānijā, pabeidzu maģistrantūru, pēc pieciem gadiem gribēju atrast darbiņu šeit, Latvijā, bet grūti atrast, domāju, ja nebūs darba, tad [jābrauc] atkal uz citu valsti”.

Latgalē ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kuri ir palikuši bez darba, tā meklējumi joprojām ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Iespējams, ka brīvprātīgo programma “Darbam nepieciešamo iemaņu attīstīšana nevalstiskajā sektorā” palīdzēs jauniešiem apgūt profesiju, taču pašlaik izskatās, ka gājputnu, kas darba meklējumos dodas pāri robežām, šeit diemžēl vēl būs gana.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti