Kuldīgas novada jaunais zemnieks ar «Altum» atbalstu iesāk bioloģisko gaļas audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā šobrīd gados jaunie lauksaimnieki saimniecības paplašināšanai un zemes iegādei var izmantot attīstības finanšu institūcijas “Altum” piedāvātās atbalsta programmas. Vislielākā interese ir labības un gaļas liellopu audzētājiem. Novērots, ka Latvijā palielinās platības, kur bioloģiski audzē gaļas liellopus, ko pārsvarā zemnieki eksportē, tā iegūstot arī lielāku peļņu.

Kuldīgas novada jaunais zemnieks ar “Altum” atbalstu iesāk bioloģisko gaļas audzēšanu
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Nu jau vairākus gadus Kuldīgas novada Gudenieku pagasta “Basos” saimnieko Andris Dmitrijevs, viņš audzē gaļas liellopus. Pašam bijusi pieredze jau iepriekš gaļas liellopu audzēšanā, taču pienācis brīdis veidot ko pašam savu. Zemnieks un viņa pārvaldībā esošais SIA „Arbor AD” pašlaik apsaimnieko aptuveni 150 hektārus zemes, neliela daļa no tās ir Andra Dmitrijeva īpašumā.

Lai paplašinātu saimniecību, viņš izmantojis “Altum” programmu, kas paredz atbalstu lauksaimniekiem vecumā līdz 40 gadiem.

Par savu pieredzi stāsta jaunais lauksaimnieks: “Pirmajā gadā noslēdzām īres līgumus, un ar “Altum” pirmajā gadā tika nopirktas pirmās gotiņas, ieliku savu finansējumu - Rīgā pārdevu dzīvokli. Nopirku pirmajā gadā arī zemes gabalu, kas nāk klāt.”

Pārsvarā Latvijā izaudzēto zemnieki eksportē. Pašlaik zemnieka ganāmpulks jau pārsniedz simtu. Pļavās ganās govis, teliņi un buļļi.

Jaunais lauksaimnieks izlēmis, ka gaļas liellopu audzēšanai ir perspektīva Latvijā, turklāt nepieciešamas izmantot bioloģiskas audzēšanas metodes. Piemēram, Vācijā šobrīd īpaši pieprasīta esot tieši bioloģiski audzēti augu un dzīvnieku izcelsmes produkti.

 

Arī attīstības finanšu institūcijas “Altum” Kurzemes reģiona vadītāja Ilze Grundmane, tiekoties ar zemniekiem, secina – šobrīd ir interese tieši par  gaļas liellopu audzēšanu ar bioloģiskām metodēm. “Tikos ar klientiem, kuri darbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Tendence – būt bioloģiskajiem, jo pasaulē ir cita cena, cits atbalsts. Lai gan ticu, ka nav viegli būt bioloģiskajai lauksaimniecībai, jo brīžam gribas kaut ko uzkaisīt, lai tā zālīte ātrāk aug.

Graudkopība arī attīstās, bet pamatā tās ir saimniecības, kur tēvi, vectēvi atstāj mantojumā saviem dēliem, mazdēliem,” zina stāstīt Grundmane.

Tikpat aktuāla šobrīd ir zemes iegāde un atbalsts dažādu projektu realizācijai. “Tapusi programma, kur dod iespēju gados jauniem cilvēkiem palikt šeit uz vietas, lai būtu iespēja nopelnīt ar saimniecisko darbību. Ja ir ideja, vienkārši jānāk un jārunā. Risinājumu var atrast, bet, ja nevarēs, tad zinās, ko padomāt vēl klāt,” piebilst Grundmane.

“Altum” pārstāve uzsver – ja saimniecība kļūst lielāka un daudz patstāvīgāka, tad “Altum” tā dēvētais inkubācijas periods beidzas un zemniekus aicina sadarboties ar komercbankām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti