Krievijas rubļa svārstības «piebremzē» ražošanu «Brīvajā vilnī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Patlaban akciju sabiedrībā „Brīvais vilnis” ir saīsināta darba nedēļa – ražošanas ceham solidāri arī administrācijas darbinieki strādā četras dienas, piektdienu ņemot brīvu. Iemesls tam ir Krievijas rubļa vērtības krišanās, kas sarežģījusi Krievijas un Vidusāzijas klientu norēķinus par saņemto produkciju.  

AS „Brīvais vilnis” izpilddirektors Māris Trankalis pastāstīja, ka uzņēmums izjūt – līdz ar rubļa kritumu cilvēku pirktspēja Krievijā stipri samazinājusies. Krievijas veikalos importa preces, arī Salacgrīvā ražotie konservi, kļuvuši par 60 - 80% dārgāki. Tāpēc sarukuši pirkšanas tempi un palēnināta naudas plūsma no „Brīvā viļņa” tradicionāli lielākajiem tirgiem Krievijā, tāpat Vidusāzijā, kuras valstu vietējās valūtas arī ietekmējis Krievijas rublis.  

Trankalis stāsta, ka Krievijā pēdējā laikā pārdots vairāk nekā 40% no „Brīvajā vilnī” saražotā. Pēc pirmās krīzes, ko Krievija radīja pirms vairākiem gadiem, apjomi stipri saruka, bet tad atkal radās pieprasījums, un, kā teic uzņēmuma izpilddirektors, no uzņēmējdarbības viedokļa būtu nesaprātīgi nepārdot pircējam produktu.

Lai arī atrašanās kaimiņvalsts tirgū, ņemot vērā tās politisko un ekonomisko nestabilitāti, nav bijusi visai komfortabla, tomēr „Brīvais vilnis” ir gatavs palikt Krievijas tirgū kaut arī ar mazu apjomu. Šobrīd arī uzņēmuma pārstāvji atrodas „Prodexpo” izstādē Maskavā. 

Līdztekus tam uzņēmums nepārtraukti lūko arī jaunus tirgus. Šajos meklējumos palīdz veiksmīgā sadarbība ar konsultantu firmu „Gateway Baltic”, kā arī valsts finansiāls atbalsts, ko var saņemt ne vien dalībai izstādēs, bet arī pašiem dodoties tirdzniecības misijās.

Tādējādi uzņēmuma pārstāvji pērn apmeklēja Zviedriju, Dāniju, Somiju. Arī Ķīnu, un ir cerība, ka šogad "brīvvilniešu" produkts nonāks arī šajā valstī. Otrs tirgus, kas uzņēmumu interesē, ir Amerika, tādēļ rudenī ieplānota dalība turienes izstādē. Bet nākamnedēļ uzņēmuma pārstāvji plāno doties uz Meksiku, lai mēģinātu rast savas produkcijas noietu tur.

Pērnā gada veikumu Trankalis vērtē kā labu. Peļņa ir, kaut nedaudz mazāka nekā 2013. gadā. Ir uzstādītas jaunas iekārtas caurspīdīgo iepakojumu ražošanai, kur „Brīvais vilnis” uzskata sevi par pionieri pasaulē. Ar jauno caurspīdīgo iepakojumu uzņēmums vēlas paaugstināt zivju konservu imidžu. Parādīt, ka konservos ir labi produkti, ka tajos ražotājam nekas nav slēpjams. Šis iepakojums, pēc „brīvvilniešu” domām, ir arī laba Latvijas produkcijas vizītkarte citu valstu tirgos.  

Jau vēstīts, ka Krievijas rubļa vērtības strauja krišanās, ko ietekmēja gan Eiropas Savienības un citu valstu sankcijas, lai apturētu Maskavas agresiju Austrumukrainā, gan naftas cenu samazināšanas pasaules biržās, skāra arī Latvijas ražotājus, kuri savu produkciju eksportēja uz Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti