Kontroles dienests apstiprina metodoloģiju «ABLV Bank» kreditoru pārbaudēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests jeb Kontroles dienests ir saskaņojis likvidējamās "ABLV Bank" kreditoru pārbaužu metodoloģiju. Šo informāciju Latvijas Radio apstiprināja Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Iepriekšējās nedēļas laikā finanšu uzraugi un bankas likvidators detalizēti sprieda par veidu, kā pārbaudīt noguldītāju naudas izcelsmi pirms tās izmaksas. Pirmdien, 4. martā, tikšanās laikā vienošanās par metodoloģiju tika panākta. Tālākā rīcība sekos no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) puses, stāsta FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja.

FKTK pārstāve Ieva Upleja
00:00 / 01:00
Lejuplādēt
"Tiešām mēs šādu ziņu esam saņēmuši. Tikko mana kolēģe arī apstiprināja, kas ir ciešā sadarbībā ar Kontroles dienestu, ka ir saņemts akcepts no šī dienesta puses metodoloģijas tālākai virzībai. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka saskaņā ar pašlikvidācijas kontrolējošo funkciju, kuru veic Finanšu un kapitāla tirgus komisija, mēs esam apņēmušies, ka mēs kā iestāde šo metodoloģiju apstiprinām, tas nozīmē, ka tam ir vajadzīgs FKTK lēmums, kuru pieņem FKTK padome. Un šis tātad ir turpmāko dienu jautājums. Mēs esam operatīva iestāde un strādājam raiti.

 

Tā kā es domāju, ka tuvākajās dienās mēs varētu gaidīt jau FKTK padomes lēmumu par metodoloģijas apstiprināšanu. Tad sekos tās ieviešana un izmaksu procedūras iedarbināšana,

kuras gaitā klienti tiks pārbaudīti saskaņā ar metodoloģiju un tiks veiktas izmaksas vai arī tās netiks veiktas, ja tiks konstatēts kas aizdomīgs," teica Upleja.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" bankas klientu pārbaužu metodoloģija, vienkārši sakot, ir siets, kas ļauj atsijāt godīgos klientus no naudas atmazgātājiem un izlemt, kuram naudu atgriezt un kuram – iesaldēt. Kā pārbaudīt šos klientus, finanšu jomas uzraugi un bankas likvidators mēģina vienoties kopš pagājušā gada vasaras. Lielākie iebildumi bija radušies Kontroles dienestam.

Aizpagājušajā nedēļā atbildīgās iestādes konceptuāli vienojās par veidu, kā pārbaudīt bankas klientus, pirms izmaksāt viņiem naudu, taču galīgo instrukciju izstrādāja pagājušajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti