Konferencē diskutēs par «Rail Baltica» ekonomiskajiem aspektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kā veiksmīgāk pārvaldīt topošo “Rail Baltica” Eiropas platuma starptautisko dzelzceļa līniju, lai no tās gūtu ne tikai ģeopolitiskus ieguvumus, bet arī ekonomiskus labumus – uz šiem jautājumiem eksperti un atbildīgās amatpersonas centīsies rast atbildes piektdien, 29.aprīlī, notiekošajā konferencē. Jāmin, ka no vairākām amatpersonām jau kopš projekta uzsākšanas ir izskanējis skeptisks viedoklis, jo tika apšaubītas iespējas dzelzceļa līnijai piesaistīt kravas, tomēr pēdējos gados viedoklis pakāpeniski mainās.

Projekta “Rail Baltica” virzību lielā mērā līdz šim ir aizēnojis vairāku viedoklis, ka projekts galvenokārt nodrošinās tikai pasažieru pārvadājumus, un tam nav sagaidāms liels kravu apgrozījums. Galvenokārt šādu viedokli ir veicinājis fakts, ka vēsturiski kravu pārvadājumus Latvijā ir nodrošinājis Krievijas kravu tranzīts virzienā no austrumiem uz rietumiem.

Tomēr šobrīd, tuvojoties projekta realizācijas uzsākšanai, ekspertu vidū aizvien vairāk nostiprinās viedoklis, ka ir pāragri “Rail Baltica” projektu vērtēt kā neperspektīvu no kravu viedokļa. Pirmkārt, kā uzsver eksperti, līdz šim praktiski neviena no Eiropas valstīm nav mērķtiecīgi centusies attīstīt dzelzceļa pārvadājumus. Piemēram, no Skandināvijas uz Centrāleiropu, bet situācija var mainīties, jo projekts kļuvis interesants arī Ķīnai.

Otrkārt, dzelzceļa līniju pievilcīgumu kravu pārvadājumiem var uzlabot arī Eiropas Savienības politika, kura paredz veicināt autokravu pārcelšanu uz videi draudzīgāku transportu – jūras pārvadājumiem vai dzelzceļu.

Atsevišķas aplēses arī liecina – lai gan pēc pārvadāto kravu tonnu apjoma “Rail Baltica”, iespējams, arī nesasniegs esošā dzelzceļa tīkla noslodzi, “Rail Baltica” līnijai var izdoties piesaistīt vairāk kravu ar augstāku pievienoto vērtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti