Ķīnā gaidāma «grūta cīņa» par ekonomisko izaugsmi; apstiprina piecgades plānu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ķīnai šogad gaidāma „grūta cīņa” par ekonomisko izaugsmi, par to sestdien brīdināja valsts premjers Li Kecjans, atklājot Nacionālā tautas kongresa ikgadējo sesiju, kura noslēgumā tas apstiprinās arī piecgades plānu. 

Premjers apstiprināja, ka šī gada ekonomikas izaugsmes prognoze ir pazemināta līdz 6,5% procentiem, un uzsvēra strukturālo reformu nepieciešamību. Pasaules otrās lielākās ekonomikas veselība pēdējos mēnešos radījusi satraukumu pasaules finanšu tirgos.  

Sestdien Pekinā sākās Ķīnas komunistiskās partijas kontrolētā parlamenta - Nacionālā tautas kongresa – ikgadējā sesija, kas ilgst 12 dienas, un kurā aptuveni 3000 kongresa delegātu apstiprina partijas nospraustās nostādnes Ķīnas ekonomiskajai un politiskajai attīstībai.

Kongresu atklāja premjerministrs Li Kecjans, savā divas stundas garajā uzrunā brīdinot, ka Ķīnai jāgatavojas „grūtai cīņai”, un pasaules otrā lielākā ekonomikā savā attīstībā šogad saskaries ar „vairāk un smagākām problēmām”. Starp tām vājāki eksporta rādītāji.

Premjers apstiprināja, ka iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozes latiņa šim gadam samazināta robežās no 6,5 līdz 7 procentiem.

Li norādīja, ka iekšzemes ekonomikā „problēmas un riski, kas uzkrājušies gadu gaitā, kļūst arvien redzamāki”. Viņš savā uzrunā uzsvēra strukturālo reformu nozīmi, norādot, ka plānots restrukturizēt neefektīvās tautsaimniecības nozares, kā ogļu ieguves un tērauda ražošanas industrijas, mazināt birokrātiju un veicināt jaunu uzņēmumu rašanos.

Vienlaikus premjers uzstāja, ka „jo lielāka izaug ekonomika, jo grūtāk ir panākt izaugsmi”, un pauda pārliecību, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukta pieauguma tempus ir iespējams saglabāt stabilus. Pekina uzstādījusi mērķi pakāpeniski mainīt ekonomikas modeli, vairāk uzmanības pievēršot iekšzemes patēriņa stiprināšanai.

Šī gada kongresu aizēno ekonomiskās grūtības un lielas svārstības finanšu tirgos. Ķīnas ekonomikas izaugsme pērn bija 6,9%, kas bija lēnākā vairāk nekā 25 gadu laikā, un nedaudz zemāka, nekā pagājušā gada kongresā noteiktais mērķis.

Pēdējos mēnešos straujas svārstības, tostarp kritumus, piedzīvojušas arī Ķīnas fondu biržas.

Tas un izaugsmes tempu samazināšanās izraisīja bažas un atstāja negatīvu ietekmi arī uz globālajiem finanšu tirgiem. Tostarp ASV kredītreitingu aģentūra „Moody’s” šonedēļ samazināja Ķīnas kredītreitinga nākotnes perspektīvu no „stabilas” uz „negatīvu”, brīdinot, ka ir nepieciešamas reformas, lai Pekina savu reitingu saglabātu esošajā līmenī.

Ņemot vērā zemākas ekonomikas izaugsmes prognozes, mazāks ir arī plānotais aizsardzības budžeta palielinājums. Ķīna militāros tēriņus šogad plāno paaugstināt par 7,6 procentiem, pretstatā vairāk nekā 10 procentu pieaugumam pērn un arī gadu iepriekš.

Kongresu  daudzi kritizē par to, ka lēmumi tiek pieņemti bez debatēm. Savukārt Komunistiskā partija to prezentē kā pierādījumu, ka tiek attīstīta "sociālistiskā demokrātija".

Komunistiskās partijas kontrolētā Nacionālā tautas kongresa sesijai noslēdzoties, paredzēts, ka tas apstiprinās arī tā dēvēto piecu gadu plānu, kas iezīmēs valsts ekonomiskās un politiskās vadlīnijas līdz 2020.gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti