Dienas ziņas

Daugavpils novadā atdzimst alus brūvēšanas tradīcijas

Dienas ziņas

Alderos godina senos plostniekus

Ķīnā augsti novērtē Latvijas pārtiku

Ķīnā augsti novērtē Latvijas pārtiku, bet mūsu uzņēmēji vēl piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Meklējot jaunus sadarbības partnerus Latvijas preču noietam, Latvijas amatpersonas un uzņēmēji viesojušies Ķīnā. Ķīnieši saka, ka vēlas savu veikalu plauktos redzēt iespējami daudz Latvijas pārtikas produktu, bet Latvijas uzņēmēji gan ir piesardzīgāki un atzīst – galvenais visu nesasteigt.

Ķīnas dienvidaustrumu pilsētai Ningbo ir īpaša loma ekonomisko saišu veicināšanā ar Latviju. Tieši tur 2014.gadā notika pirmā Latvijas uzņēmēju izstāde Ķīnā. Taču tagad Ķīnas centrālā valdība ir atvēlējusi Ningbo vadošo lomu ekonomisko saišu stiprināšanai ar 16 Austrumeiropas valstīm.

To, ka šī Ķīnas pilsēta īpaši gatavojas Rīgā rudenī paredzētajam 16 Austrumeiropas valstu un Ķīnas samitam, uzsvēra arī Ningbo vicemērs, atklājot Latvijas Ķīnas biznesa forumu. “Latvija ir valsts ar lielu dabas skaistumu, tai ir labi izglītots darbaspēks un senas inovāciju tradīcijas, kā arī ļoti pretimnākoša investīciju politika. Tas padara to ļoti pievilcīgu Ķīnas investīcijām. Es gribu iedrošināt uzņēmējus un cilvēkus no Ningbo braukt uz Latviju.  Strādāsim roku rokā, lai veicinātu daudz gaišāku nākotni,” pauda Ningbo pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Vangs Džeihou.

Runājot jau par konkrētiem sadarbības projektiem, Ķīnas pusē īpaši izceļ Latvijas pārtikas nozari. “Pārtikas nozares uzņēmēji ir īpaši gaidīti. Mēs vēlamies importēt ļoti kvalitatīvu pārtiku. Protams, mēs vēlamies, lai šurp brauktu Latvijas uzņēmēji un tūristi,” saka Ningbo pašvaldības ārlietu direktors Kongs Veivei.

Bet Latvijas pārtikas ražotāji norāda – ar garšu esam trāpījuši, bet uz nākotni jāraugās piesardzīgi.

“Mums ir vairākas nopietnas sarunas, bet mēs nevarēsim pateikt – izdosies vai nē. Mums ir jārēķinās, ka jāiegulda daudz darba,” saka SIA “Kroņstrauts” valdes locekle Baiba Circene.

“Kas mums priecē, ka neviens nesaka, ka sūtīs konteinerus, līdz ar to visi saka, gribam pamēģināt, izvērtēt, kā produkts iet un tad strādāt tālāk. Tas jau nozīmē, ka šis veikals ir ieinteresēts ilgtermiņā strādāt,” stāsta SIA “Rāmkalni” eksporta vadītāja Sanda Auziņa.

Līdzīgi rezultātus vērtē arī potenciālie Ķīnas partneri. “Pirmkārt, mēs novērtēsim ražotāja piedāvāto cenu, tad sarēķināsim, cik mums varētu maksāt transportēšana, importa nodokļi un citas izmaksas. Tikai tajā brīdī mēs spēsim saprast,” norāda  “Meiyikang Import and export Co” pārstāvis Arons Sjao.

Lai produkcija sekmīgi nonāktu pie patērētājiem Ķīnā, šādi forumi ir tikai pirmais solis. Svarīga ir pastāvīga klātbūtne.

Lai arī no malas Ningbo starptautiskais importa preču izstāžu un tirdzniecības centrs atgādina mums ierastu lielveikalu, tā nebūt nav. Tur satiekas piegādātāji no daudzām valstīm. Šonedēļ tur tika parakstīts arī pirmais līgums.

Latvijas zivju pārstrādes uzņēmuma “Gamma A” izplatītāji noslēdza līgumu ar Ningbo brīvās tirdzniecības zonas kompāniju par trīs zivju konservu konteineru piegādi 200 tūkstošu eiro vērtībā.

Šis paviljons Ningbo gan nebūs vienīgais, kur Ķīnas patērētājiem iepazīt Latvijas produktus. Drīzumā līdzīgs paviljons taps arī interneta vidē. To paredz starp Latvijas investīciju attīstības aģentūru un Ķīnas kompāniju Jumora Group parakstītais līgums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti