Dienas ziņas

Liedz rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Kartupeļu audzētāji gatavojas sezonai

Kartupeļu audzētāji gatavojas jaunajai sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Patērētāju grozā kartupeļi pagājušajā gadā piedzīvoja vienu no straujākajiem cenu lēcieniem pēdējo 10 gadu laikā, sasniedzot pieaugumu par vidēji 50%. Audzētāji nu gatavojas jaunajai sezonai, cerot, ka laikapstākļi būs pietiekami labvēlīgi, lai pēc diviem neražas gadiem beidzot sagaidītu labu rezultātu.

Februāra beigās un marta sākumā kartupeļu audzētāju noliktavās notiek aktīvs šķirošanas darbs, lai jau laikus sagatavotu sēklu jaunajai sezonai.

"Mēs parasti sākam sēklu šķirot februāra beigās, un tagad ir tas periods, kad audzētāji izvērtē situāciju, kāda sēkla viņiem vajadzīga. Uz viņiem attiecas regulējošie noteikumi par karantīnu slimību apkarošanu, un uzlikts ar likumu pienākums katru gadu vismaz 10% no apstādāmās platības stādīt ar sertificētu sēklu," pastāstīja SIA "Orkla Confectionery & Snacks" agroservisa direktors, agronoms Ilgvars Krūmiņš.

Ādažu pusē uzņēmums "Orkla" savus laukus apsaimnieko un kartupeļus audzē 75 hektāru platībā.

"Lielākā daļa, ko Latvijā audzē, ir galda kartupeļi. Pārstrādes rūpnīcas ir tikai Ādažos un Alojā, un tie kopā veido nepilnus 10%, kas ir tādi organizēti. Mēs zinām, ka mēs savas platības Latvijā palielināsim un Alojas pārstrādes rūpnīca arī savas platības kartupeļu audzēšanai palielinās," skaidroja Krūmiņš.

Pērnā gada pieredze daļai audzētāju likusi domāt, vai šogad turpināt savu uzņēmējdarbību, vai apstādāmās platības samazināt vai arī palielināt.

"Tā kā ražas bija sliktas, ir daļa, kas reāli kartupeļu audzēšanai met mieru, jo kartupeļi ir ļoti darbietilpīga kultūra. Savukārt ir arī ne mazums, kas sāk no jauna. Saka: nu, kaut ko darīšu, man nav graudaugu platības, sākšu ar kartupeļiem," pastāstīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Šogad kartupeļu audzētājiem būs vairāk pieejami augu aizsardzības līdzekļi, lai cīnītos pret Latvijā izplatīto kaitēkli – Kolorādo vaboli. Savukārt privātajiem mazdārziņu īpašniekiem nāksies tikt galā pašu spēkiem, jo šāda ķīmija vairs netiks pārdota. Kartupeļu ražu ietekmē arī slimības, tādēļ tieši šobrīd audzētājiem ir izšķirošais brīdis sēklas kvalitātes izvērtēšanai.

"Tie izaicinājumi būs jebkurā gadījumā, bet audzētājiem ir iespēja skatīties pēc šķirnes, kas ir gan sausumizturīga, gan arī izturīgāka pret slimībām kā, piemēram, lakstu puve un sausplankumainība. Šobrīd ir jau šķirnes, kas ir atbilstošas šiem  nosacījumiem, un tālāk tas ir audzētāju ziņā," pastāstīja Latvijas Sēklaudzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rūtenberga-Āva.

To, vai šogad kartupeļi kļūs dārgāki, eksperti nesteidz prognozēt. "Te nāk klāt ikgadējie faktori ražas cenai, ko zemnieki jūt. Tātad laika apstākļi, varbūt kaut kādi sausumi, plūdi vai vēl kaut kas, ko nevar prognozēt. Bet tā kardināli tā cena droši vien, ka nemainīsies," sacīja Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.

Pērn rudenī par kilogramu kartupeļu ražotāji saņēma 20 centus bez PVN, kas ir divreiz vairāk, salīdzinot ar 2020. gada rudeni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti