Kargins un Krasovickis pārtiekot no 200 latiem; lūdz atbrīvot no tiesas nodevas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Bijušie „Parex bankas” īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis lūguši tiesai atbrīvot viņus no 3115 latu lielas valsts nodevas par apelācijas sūdzību, jo viņiem esot jāiztiek ar 200 latiem mēnesī. Par to liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra „Re:Baltica" rīcībā nonākusī blakus sūdzība par tiesneša lēmumu šo lūgumu noraidīt.

Kargina un Krasovicka advokāts Uģis Grūbe tiesai norādīja, ka viņiem šobrīd nav iespējams pašiem samaksāt tūkstošos latu izsakāmu valsts nodevu, jo gandrīz trīs gadus spiesti iztikt ar minimālajai algai ekvivalentu naudas summu, bet visi viņu agrākie uzkrājumi ir apķīlāti.

„Ir pamats lūgt, lai tiesa atbrīvo. Automātiski neviens netiek atbrīvots, bet, ievērojot mantisko stāvokli, tiesa vai tiesnesis var atbrīvot. Ar to arī pamatots lūgums. Saprotiet, ienākumi jau tā, bet joprojām ir izpildāms tiesneša Gvido Ungura 2010.gada augusta lēmums, ka visa nauda līdz gandrīz 40 miljoniem latu, kas viņiem ir un pienākas, ir apķīlāta. Tā visa krājas pie tiesu izpildītāja. Viņiem ir vairāk naudas, bet viņi nevar ar to rīkoties, jo tā ir apķīlāta. Tie 200 lati ir minimālais, kas mēnesī pienākas, atbilstoši minimālajai algai, ko tiesu izpildītājs nedrīkst apķīlāt. Tur ir tā problēma,” skaidroja advokāts Grūbe.

Vaicāts, vai Kargins un Krasovickis patiešām dzīvo no 200 latiem mēnesī un netērē vairāk, advokāts nedaudz saminstinās un bilst: „Nu, plus bērnu un radinieku labvēlība.” Tiesneša lēmumā šī labvēlība gan neesot bijusi vērtēta, apgalvo Grūbe.

Jautājums, vai un kādēļ Karginam un Krasovickim nebūtu iespējams naudu kaut kur aizņemties, paliek bez tiešas atbildes. Grūbe uzskata, ka izskaidrojums rodams viņa atsūtītajos dokumentos.

Pirmās instances spriedums, ko Kargins un Krasovickis vēlējās pārsūdzēt, pieņemts šī gada 7.jūnijā. Ar to daļēji tika apmierināta viena no vairākām AS „Reverta” jeb bijušās „Parex bankas” prasībām pret abiem bijušajiem bankas īpašniekiem un valdes locekļiem. Šai gadījumā par Ieguldījuma līguma pārkāpumiem tiesa no Kargina un Krasovicka par labu „Revertai” piedzina 10 tūkstošu latu zaudējumu atlīdzību par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas bankai uzlikto sodu un gandrīz 17 tūktošus latu par tiesas izdevumiem.

Tiesa arī apķīlāja Kargina un Krasovicka noguldījuma kontos „Reverta” esošo naudu - katram gandrīz 870 tūkstošu latu apmērā, tā par labu „Revertai” nodrošinot priekšā stāvošos zaudējumus no nepienācīgas nodokļu nomaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti