Krustpunktā

Krustpunktā diskusija: Kara noziegumi Ukrainā un iespējas sodīt Krievijas amatpersonas

Krustpunktā

Krustpunktā izvaicājam finanšu ministru Jāni Reiru

Krustpunktā diskusija. Gāzes tirgus nākotnē: kā iztikt bez Krievijas piegādēm

Kalvītis: Eiropai jārod kopējs risinājums Krievijas prasībai par gāzi maksāt rubļos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropai jārod kopējs risinājums saistībā ar Krievijas prasību par dabasgāzes piegādēm norēķināties rubļos, jo sankciju dēļ uzņēmumi to nevar pašlaik izdarīt. Ja uzņēmumi to centīsies darīt saviem spēkiem, situācija nebūs menedžējama, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja akciju sabiedrības "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

"Latvijas gāzei" līgums par dabasgāzes iegādi no Krievijas ir noslēgts eiro valūtā, un līdz šim uzņēmumā neesot domāts par līguma grozījumiem, norādīja Kalvītis.

Turklāt saistībā ar Krievijai noteiktajām sankcijām "Latvijas gāze" ar Krieviju drīkst norēķināties tikai par dabasgāzi. "Mums nav atļauts sankciju ietvaros veikt kaut kādus finanšu darījumus ar Krievijas finanšu institūcijām. Līdz ar to es nestādos priekšā, kā tehniski iespējams pārskaitīt naudu no Latvijas uz kādu Krievijas banku, lai iegādātos Krievijas rubļus un pēc tam maksātu par dabasgāzi. Šāda transakcija šobrīd sankciju ietvaros nav atļauta," skaidroja Kalvītis.

Viņaprāt, šajā situācijā jābūt kopīgai Eiropas pozīcijai. Savukārt, ja katrs tirgus dalībnieks rīkosies atsevišķi, situācija būšot nemenedžējama, piebilda Kalvītis.

"Pat tad, ja kāda Eiropas kompānija gribētu šobrīd pārskaitīt naudu "Gazprom" bankai, lai varētu veikt konvertāciju un pēc tam norēķinātos par gāzi, mums šādas transakcijas nav atļautas," norādīja Kalvītis.

Viņš pastāstīja par situāciju ar dabasgāzes rezervēm – tās ir pietiekošas, lai pilnībā apgādātu Latvijas iedzīvotājus līdz gada vidum. Līdz ar to neesot steigas iegādāties tuvākajos mēnešos dabasgāzi.

"Aprīlī mēs noteikti apgādāsim Latviju no Inčukalna [gāzes krātuves] un maijā droši vien arī. Un redzēsim, kā tā situācija attīstīsies tālāk," sacīja Kalvītis.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Eiropa plāno samazināt atkarību no Krievijas dabasgāzes piegādēm. Eiropas Savienība un ASV vienojušās par papildu sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm. Vācija apņēmusies mazināt Krievijas naftas importu.

Savukārt Krievijas vadītājs Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija par gāzes piegādēm "nedraudzīgām valstīm", tostarp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, maksājumus pieņemšot tikai rubļos. Viņš esot uzdevis šīs izmaiņas ieviest nedēļas laikā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Vācijas kanclers Olafs Šolcs noraidīja Krievijas prasību maksāt par Krievijas gāzi rubļos, uzsverot, ka nepakļausies Krievijas šantāžai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti