Lielais jautājums

"Lielais jautājums": Kā piecos gados apsteigt kaimiņus - Igauniju un Lietuvu?

"Lielais jautājums": Kā piecos gados apsteigt kaimiņus - Igauniju un Lietuvu?

Kā apsteigt Igauniju: Miljons par sasniegumiem, izglītības un veselības aprūpes eksports

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai Latvija piecos gados ekonomikas izrāvienā varētu apsteigt kaimiņus - Igauniju un Lietuvu, vajadzētu izvirzīt precīzus un izmērāmus mērķus, par kuru sasniegšanu ministri un komandas varētu saņemt pat miljonu eiro prēmijas, varētu attīstīt izglītības un veselības pakalpojumu eksportu un būtu jāsakārto uzņēmējdarbības vide. Šādus ieteikumus LTV stratēģiskā diskusijā par Latvijas attīstības jautājumiem “Lielais jautājums” pauda jauni uzņēmēji, pieredzējuši uzņēmēji un  Latvijas Bankas pārstāvji. 

Latvijas Bankas vīzija: Skaidri mērķi un miljons eiro prēmija

Latvijas Bankas pārstāvji pārliecināta, ka Latvija ekonomikas izaugsmē var panākt Igauniju, ja skaidri definēs mērķus.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs raidījumā skaidroja, ka valsts attīstībai nepieciešami skaidri definēti, izmērāmi attīstības rādītāji, par kuriem jāvienojas visai sabiedrībai. Piemēram, šādi mērķi būtu konkrēts valsts parāda samazinājums, vidējā alga, iekšzemes kopprodukta pieaugums, vidējā pensija un citi.

Kopumā Banka piedāvā noteikt 10 - 15 šādus mērķus, ņēmot vērā pašreizējo situāciju.

Un, kad ir vienošanās ar sabiedrību par konkrēto rādītāju sasniegšanu, atbildīgajiem valsts pārvaldē skaidri jāpasaka – gada beigās prēmijas būs.

Ministriem un viņu komandām prēmijas varētu būt pat ļoti lielas – pat miljons eiro, ja sasniedz šos rezultātus, norādīja Rimšēvičs.  

Tad arī ministrijas sadarbosies, jo strādās uz rezultātu, nebūs motivācijas gāzt valdību, jo tad nesaņems prēmiju. Savukārt, ja mērķi nebūs sasniegti, komanda jāmaina.

Rimšēvičs pauda, ka motivācijas sistēma nepieciešama, jo mūsu ierēdņi diemžēl meklē iespējas, kā nedarīt lietas.

Savukārt bankas ekonomists Uldis Rutkaste piebilda, ka nav vienas reformas, kas  ļautu panākt ekonomisko izrāvienu, bet, ja nebūs mērķtiecīgas valsts pārvaldes un motivēu cilvēku, kas reformas ievieš, to nevarēs izdarīt.   

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) piekrita, ka ierēdņiem nepieciešama motivācijas sistēma, jo neieciešami enerģiski līderi un prasmīgi darbinieki.

Jaunie uzņēmēji: Izglītības un veselības aprūpes eksports

Jauno uzņēmēju komanda, kuras vīziju raidījumā prezentēja Latvijas Universitātes studentu Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns un IT Izglītības fonda "Start(IT)" vadītājs Emils Sjundjukovs, straujākai ekonomikas attīstībai piedāvāja sešas konkrētas idejas.

Viena no tām ir izveidot Eiropas biznesa pasi - vienas dienas laikā nokārtojamu uzņēmuma reģistrāciju elektroniski ar e-parakstu, turklāt ar fiksētu abonēšanas maksu  nodokļu vietā un valsts pakalpojumu jaunajiem uzņēmējiem. Šis pakalpojums būtu domāts ne tikai vietējiem, bet arī ārvalstu uzņēmējiem.  

Savukārt Rīgā būtu jāizveido “Riga valley” – vieta, kur trīs mēnešus varētu dzīvot un strādāt jaunuzņēmumi, lai realizētu savu ideju.

Tāpat jaunie uzņēmēji piedāvā attīstīt atvērto datu infrastruktūru, kas veicina dažādu biznesa ideju rašanos un atvieglo uzņēmējdarbību. Bet valsts ar  finanšu institūcijas  “Altum” varētu ieguldīt nevalstiskajās organizācijās un uzņēmumos, kas jau sasniedz labus rezultātus, tā palīdzot viņiem paplašināt darbību.

 

Tāpat viņi piedāvā stiprināt izglītības eksportu, izveidojot vienu portālu ārzemju studentiem, kur viņi var reģistrēties studijām Latvijā un pēc reģistrācijas ar viņiem uzreiz sazinātos Latvijas augstskolu pārstāvji un “aizvestu līdz augstskolai”. Jaunie uzņēmēji norāda, ka ārzemju studenti ienes būtisku naudu un var izvēlēties Latviju, jo šeit ir kvalitatīva izglītība, taču lētāka dzīve nekā Rietumeiropā, un droša vide.  

Vēl viena ideja ir veselības aprūpes pakalpojumi “viena klikšķa attālumā” – izveidot portālu ārzemniekiem, kur viņi var ātri un ērti atrast sev nepieciešamo pakalpojumu, noskaidrot, kā viņi to var saņemt, ar to būtu saistīta uzreiz arī vīzas noformēšana, arī sadarbība ar apdrošinātājiem, lai klients varētu saņemt atlīdzību.

Jaunie uzņēmēji norādīja, ka Latvijas veselības aprūpes līmenis ir augsts, cenas ir konkurētspējīgas, un Latvijas daba dod lielas priekšrocības rekreācijas pakalpojumiem.

Pēc šis prezentācijas premjers Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka ārzemju studentu piesaistei ir “pilnīgi zaļā gaisma”, un ja studijā būtu ekonomikas ministrs, viņam uzreiz būtu uzdots tikties ar jaunajiem uzņēmējiem un šo ideju apspriest.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS)  atzina, ka viņai patīk ideja par veselības aprūpes pakalpojumu eksportu, jo ir jāatbalsta nozares, kuras “var izrakstīt lielus rēķinus, vēlams ārzemniekiem’" 

Pieredzējušie uzņēmēji: Sakārtojiet uzņēmējdarbības vidi

 Pieredzējušie uzņēmēji, kuru vīziju prezentēja izdevniecības “Lietišķās informācijas dienests” vadītāja Aiva Vīksna un “RERE grupas” valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš, ieteica valstij fokusēties uz izcilu uzņēmējdarbības vidi un netērēt ražošanas resursus tur, kur pievienotā vērtība ir apšaubāma vai tās vispār nav.  

Nodokļu politikā būtu jāpanāk, lai ir vairāk nodokļu maksātāju, nevis lielāki nodokļu, lai nodokļu nomaksāšana būtu saprotama un vienkārša, turklāt darbaspēka nodokļi Latvijā uzņēmēju ieskatā ir par augstu. 

Tāpat jāveicina uzņēmumu ieguldījumi attīstībā un pētījumos, nosakot  0% nodokli reinvestētajai peļņai.  Tāpat jāveido efektīva e-valsts pārvalde, lai būtu mazāk administrēšanas, uzdevumi būtu automatizēti.

Savukārt kontrolējošo un uzraugošo dienestu domāšana būtu jāmaina uz pakalpojumu sniegšanu. 



Āboltiņš-Āboliņš norādīja, ka bieži vien arī uzņēmējiem būtu jāmaina domāšana, ka Latvija ir Eiropas nomale. Ir svarīgi, kā mūs redz citi, un jāpiedāvā produkti, ko viņi sagaida, nevis kas - pēc mūsu domām - viņiem vajadzīgs.

Nepieciešama drosme un līderi gan politikā, gan uzņēmumos, kā arī savstarpēja uzticēšanās, solījumu pildīšana, nevar lēkāt no vienas prioritātes uz otru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti