Juridiskām personām no oktobra 7 mēnešus pilnībā kompensēs elektrības sistēmas pakalpojuma maksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No šī gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim juridiskām personām pilnībā tiks kompensēta elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksa – visu sistēmas operatoru sadales un pārvades tarifa izmaksas, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). To paredz otrdien Saeimā galīgajā lasījumā apstiprinātie grozījumi  Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Likuma grozījumus pieņēma vienbalsīgi.

Šāds risinājums valstij varētu izmaksāt ap 123,6 miljoniem eiro, teikts grozījumu anotācijā. Nepieciešamo budžeta līdzekļu aprēķins veikts, par pamatu ņemot sadales sistēmas operatora, kam pieslēgti vairāk nekā 100 000 lietotāju, sniegto informāciju par sistēmas pakalpojuma maksu juridiskajām personām. No kopējās summas atbalsta sniegšanai šī gada trīs mēnešos nepieciešami 52 961 942,91 eiro, savukārt 2023. gada četriem mēnešiem nepieciešami 70 615 923,89 eiro.

Juridisko personu elektroenerģijas rēķinos maksa par sistēmas pakalpojumiem veido aptuveni 10% no izmaksām (līdzās elektroenerģijas cenai, obligātā iepirkuma komponentei (OIK) un PVN). Maksu par sistēmas pakalpojumiem veido fiksētās maksas (maksa par pieslēguma nodrošināšanu, maksa par ievadaizsardzības aparāta strāvas lielumu, maksa par atļauto slodzi vai maksa par pārvades jaudas uzturēšanu) un mainīgās maksas (maksa par elektroenerģijas piegādi vai maksa par elektroenerģijas pārvadīšanu) summa.

Kompensācija neattieksies uz valsts un pašvaldību iestādēm un tām juridiskajām personām, kurām tiek piemērots mājsaimniecību tarifs, piemēram, namu apsaimniekotājiem.

Sistēmas pakalpojuma maksas kompensācija notiks pēc tā paša principa kā šā gada pavasarī – kompensācija juridiskām personām tiks piemērota automātiski to rēķinos. Sistēmas operatori (t.i., 10 sadales sistēmas operatori un viens pārvades sistēmas operators) iesniegs rēķinu Būvniecības valsts kontroles birojam, kas kompensēs operatoriem radušās izmaksas.

Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) atbalsta administrēšanai nepieciešamās izmaksas 2022. gadā ir 5153 eiro, ko veido piemaksu vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par četriem mēnešiem, bet 2023. gadā – 7192 eiro.

Tāpat noteikts, ka elektroenerģijas galalietotājiem no 1. septembra līdz 31. decembrim nav jāmaksā obligātā iepirkuma un jaudas komponentes maksa, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Tas neattieksies uz pārrēķiniem, kas tiek veikti sistēmas galalietotāju pārkāpumu gadījumos.

Vienlaikus Ministru kabinetam uzdots viena mēneša laikā izstrādāt energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma atbalsta pasākumus mājsaimniecībām, kuras mājokli apkurina ar propāna gāzi. Atbalsts jāparedz par laika posmu no šā gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

KONTEKSTS:

Valdību veidojošās partijas jau iepriekš vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro.

Jau apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu, tostarp uzņēmumiem konkurētspējas nodrošināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti