Dienas ziņas

Valsts kontrole konstatējusi nepilnības e-pakalpojumu jomā

Dienas ziņas

Izsolē pārdos Lielauces pili

Saeima atbalsta atvieglojumus energoresursu cenu kāpumam

Saeima apstiprina atbalstu energocenu krīzē – daļēju kompensāciju apkurei, pensiju piemaksas, plašāku mājokļa pabalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma šonedēļ valdības virzītos grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, paredzot iedzīvotājiem daļēju kompensāciju saistībā ar apkures izmaksu pieaugumu, pabalstus pensionāriem un paplašinot mājokļa pabalsta saņēmēju loku.

Atbalsts apkures rēķinu segšanai

Daļēji sedzot energoresursu cenu pieaugumu mājsaimniecībām, atbalsts paredzēts par centrālo apkuri, apkurē izmantotu elektrību, gāzi, granulām, malku un koksnes briketēm. Tostarp paredzēts neviennozīmīgi vērtētais vienreizējs 60 eiro atbalsts malkas iegādei bez čeka.

Attiecībā uz centralizēto siltumapgādi kompensācija būs iekļauta tarifā. Arī gāzes rēķinos par periodu no 1. jūlija līdz nākamā gada 30. aprīlim atlaide būs iekļauta automātiski.

Savukārt atbalsts elektroenerģijas, granulu, koksnes brikešu, malkas iegādes izmaksu daļējai segšanai  tiks realizēts caur pašvaldībām, izmantojot pašvaldības noteiktās struktūrvienības, kas konsultēs iedzīvotājus par atbalsta mehānismiem un nepieciešamo dokumentu iesniegšanu un reģistrāciju.

Atbalsts mazaizsargātajiem

Inflācijas kompensēšanai paredzēts ikmēneša valsts pabalsts pensiju saņēmējiem, senioriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām septiņu mēnešu garumā – no 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 31. maijam.

Plānots, ka atbalsts pienāksies:

  • 30 eiro piemaksās pie pensijām un sociālā nodrošinājuma pabalstiem līdz 300 eiro;
  • 20 eiro piemaksās pie pensijām un sociālā nodrošinājuma pabalstiem diapazonā no 301 līdz 509 eiro;
  • 10 eiro piemaksās pie pensijām un sociālā nodrošinājuma pabalstiem diapazonā no 510 līdz 603 eiro.

Valsts pabalsta apmērs par bērnu ar invaliditāti ir 30 eiro mēnesī. To piešķirs un izmaksās, nevērtējot saņemto pakalpojumu apmēru. 

Mājokļa pabalsts

Tāpat uzlabota mājokļa pabalsta pieejamība, nosakot, ka atbalstu varēs saņemt arī personas ar lielākiem ienākumiem.

No 2022. gada 1. septembra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājokļa pabalsta apmēra aprēķinā palielina koeficientu, kā rezultātā garantētā minimālā ienākuma (GMI) slieksnis mājokļa pabalsta apmēra aprēķinam būs 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Kopumā atbalsts – 442 miljoni eiro

Kopumā atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summu plānots palielināt no sākotnēji pieteiktajiem 350 līdz 442,25 miljoniem eiro. Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu, tostarp uzņēmumiem konkurētspējas nodrošināšanai.

Izskatot likumprojektu tika saņemti vairāki priekšlikumi, kas būtiski palielinātu finanšu nepieciešamību, tādēļ tie netika atbalstīti. Starp priekšlikumiem bija vienreizēja pabalsta izmaksa pensionāriem 200 eiro apmērā, vienreizēja pabalsta 200 eiro apmērā izmaksa vecākiem, kuru bērns uzsāks mācības 1. klasē. 

Atbalstu neguva arī rosinājums noteikt valstij un pašvaldībām pirmpirkuma tiesības uz šķeldu, briketēm un granulām, ko plānots eksportēt.

Tāpat opozīcijas deputāti kritizēja, ka atbalsta pasākumi esot ne tikai nepietiekami, bet arī novēloti. “Mēs nonāksim pie tā, ka mums nebūs īpaši, ar ko kurināt pat. Tās ir problēmas, par kurām ir jādomā. Un, ja mēs redzam, ka 1.oktobrī ir vēlēšanas un kad sanākt varētu nākamā koalīcija, tad šīs problēmas tik drīz vairs netiks vēl risinātas,” Saeimas ārpusfrakciju deputāts Kaspars Ģirģens (“Republika”).

“Lietuva piedāvā samazināt energopatēriņu. Vai mēs šeit sēdošie tagad Saeimas zālē rādām labu piemēru? Mēs taupām elektrību? Mums deg gaismas visās zālēs, visos koridoros. Un mēs pieprasām no cilvēkiem, lai viņi taupa. Nu tad, kolēģi, varbūt rādīsim piemēru?” pauda Saeimas ārpusfrakciju deputāte Ļubova Švecova (“Suverēnā vara”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti