Itālija piekāpjas EK un samazina budžeta deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Itālijas populistu valdība piekāpusies Eiropas Komisijai (EK), kas pieprasīja Romai samazināt budžeta deficītu nākamajā gadā, pretējā gadījumā draudot ar sankcijām.

Itālijas finanšu ministrs Džovanni Tria šajās nedēļās Eiropas Komisijas gaiteņos nav pirmo reizi. Viņa valdības sākotnēji asā pozīcija – palielināt budžeta deficītu, lai varētu piepildīt priekšvēlēšanu solījumus – sadūrās ar Briseles iebildumiem. Valstij, kuras parāds jau ir 130% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un kuras ekonomika gadiem stagnē – budžeta deficīta palielināšana var būt bīstama.

Itāļi sākumā neticēja Briseles prognozēm, bet, redzot, kā uz viņu plāniem reaģē tirgi, piekāpās abi vicepremjeri – Luidži di Maijo un Mateo Salvīni – tieši viņi un nevis premjers nosaka toni Itālijas valdībā.

"Viņi arī saprot, ka tas traucē valsts ekonomikas attīstībai, ir pieaugušas procentu likmes, un tas negatīvi sāk ietekmēt investīcijas Itālijas ekonomikā," norādīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Itāļus neizglāba arī Francijas nesenais paziņojums – piekāpties dzelteno vestu protestētajiem un palielināt minimālo algu. Francijas budžetam šis solis izmaksās apmēram 10-14 miljardus eiro. Un palielinās nākamgad budžeta deficītu.

Taču Francijas un Itālijas situācijas ir atšķirīgas – uzsver Eiropas Komisijā.

"Itālijas novirze no Eiropas Savienības fiskālajām prasībām ir krietni būtiskāka. Attiecībā uz Franciju – šeit no Eiropas Komisijas puses mēs vedam sarunas, kādi arī būs kompensējošie mehānismi – no Francijas valdības puses, lai tomēr ierobežotu budžeta deficīta pieaugumu," skaidroja Dombrovskis.

KONTEKSTS:

Itālijas budžeta projekts paredzēja 2,4% deficītu nākamajā finanšu gadā - gandrīz trīsreiz lielāku nekā iepriekšējās valdības piedāvāto. Jaunā koalīcijas valdība bija ieplānojusi apjomīgu nodokļu un pensijas vecuma samazinājumu, kā arī apjomīgas investīcijas.

Tikmēr Eiropas Komisija brīdināja Romu, ka tai ir jāievēro fiskālās disciplīnas noteikumi, atkārtoti atgādinot par nepieciešamību mazināt valsts parādu.

Itālija ir eirozonas trešā lielākā ekonomika, taču tās parādu slogs ir lielākais starp Eiropas Savienības valstīm, sasniedzot aptuveni 130% no iekšzemes kopprodukta. Jau ilgu laiku Eiropas Savienība ir aktīvi aicinājusi Itāliju samazināt savus izdevumus, bažījoties par neprognozējamu krīzi eirozonas iekšienē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti