Igaunija grasās atteikties no iecerētās aptieku reformas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunijā pirms pieciem gadiem iecerētā aptieku reforma, kurai drīzumā būtu jāstājas spēkā, tomēr varētu nenotikt. Attiecīgās izmaiņas jau saskaņotas valdības koalīcijas izveidotā darba grupā, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs Err.ee.

Parlamentā nonākušais likumprojekts paredz atcelt būtiskākās izmaiņas aptieku tirgus regulējumā. Izmaiņām būtu bijis jāstājas spēkā no nākamā gada 1.aprīļa.

Tādējādi iecerēts neieviest prasību, saskaņā ar kuru vairāk nekā 50% no katras aptiekas daļām jāpieder farmaceitam. Tas nozīmēs, ka aptiekas varēs piederēt arī zāļu lieltirgotavām.

Iepriekš apspriestā iecere, saskaņā ar kuru bezrecepšu zāles varētu ļaut tirgot parastās tirdzniecības vietās, likumprojektā pašlaik nav iekļauta.

Par likumprojektu vēl spriedīs Igaunijas parlamenta Sociālo ietu komisijā. Un starp skatīšanu pirmajā un otrajā lasījuma tajā vēl ir iespējams iekļaut deputātu, komisiju un frakciju piedāvātās izmaiņas.

Kā skaidroja parlamentārieši, jauno izmaiņu mērķis ir mazināt risku, ka tiktu slēgtas divas trešdaļas no Igaunijas aptiekām. Lai gan bija noteikts piecu gadu periods, lai aptiekas varētu pielāgoties iecerētajai reformai, iebildumi par to izskanēja vien četrus mēnešus pirms tās stāšanās spēkā.

Valdībā viedokļi par reformas atcelšanu atšķiras. Uz reformas īstenošanu gan uzstāj sociālo lietu ministrs, kurš varētu piedāvāt to īstenot pakāpeniski, lai mazinātu riskus saistībā ar zāļu pieejamību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti