Igaunijā bīstamās baktērijas dēļ aptur zivju pārstrādes uzņēmuma darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunijas Pārtikas un veterinārais departaments nolēmis no pirmdienas, 25. novembra, apturēt ražošanu uzņēmuma “M.V.Wool” zivju pārstrādes rūpnīcās, jo secināts, ka uzņēmuma rīcība, lai iznīcinātu listeriozi izraisošo baktēriju, nebija pietiekama, ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls ERR.

Departaments norādīja, ka uzņēmums nenodrošināja visu risku novēršanu, tāpēc zivju pārstrādes apturēšana ir solis, lai baktēriju saturoša produkcija nenonāktu pie patērētājiem.

Uzņēmums varēs atsākt ražošanu, ja tam izdosies pierādīt departamentam, ka zivju pārstrāde notiek saskaņā ar visām prasībām un draudi ir novērsti.  

Listeriozes saslimšanas dēļ Igaunijā miruši vairāki cilvēki, un viņiem konstatēts tāds pats baktērijas paveids, kāds atrasts “M.V. Wool” rūpnīcā.

“M.V. Wool” bija jāpārbauda visas produkcijas partijas, pirms to nosūtīt realizācijai, un nevienā no tām baktērija netika konstatēta; oktobrī uzņēmumā notika dezinfekcija, taču pēc tās ņemtajos paraugos atkal tika atrasta baktērija.  

Zivju pārstrādes uzņēmuma produkcija, kas saturēja bīstamu pārtikas infekciju, kura  Igaunijā izraisīja cilvēku nāvi, Latvijā nav nonākusi, oktobrī vēstīja LTV raidījums “4. studija”.

Ik gadu arī Latvijā vairākiem cilvēkiem tiek konstatēta šī saslimšana - listerioze. Slimību profilakses un kontroles centrs skaidroja, ka “tā ir infekcija, ar ko slimo gan dzīvnieki, gan arī cilvēki, un listeriozei ir raksturīgi nervu sistēmas bojājumi, limfmezglu bojājumi un arī citu orgānu bojājumi, un listerioze sākas pēkšņi, ar augstu temperatūru, galvassāpēm, nespēku”.

Bīstamā baktērija listērija iecienījusi to pašu pārtiku, ko arī cilvēks, un ir visai grūti iznīdējama, turklāt - listērijas var pārnēsāt grauzēji, kā arī mājdzīvnieki, kuriem var nebūt pamanāmu simptomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti