Panorāma

Salīdzinoši maz saindēšanās gadījumu ar sēnēm

Panorāma

Panorāma

Rīgā ieviesīs tūrisma nodevu

Ieviešot tūrisma nodevu, Rīga gada laikā prognozē ieguvumu ap miljons eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgā no jaunā gada visām tūristu mītnēm vajadzēs maksāt tā saukto tūrisma nodevu. Paredzēts, ka par katru pilngadīgo viesi dienā vajadzēs maksāt vienu eiro, bet ne vairāk par desmit eiro, ja ciemiņš pilsēta uzturas ilgāk. Tādējādi galvaspilsēta varēs raitāk attīstīt tūrisma infrastruktūru, skaidro domē, norādot, ka gada laikā pašvaldība varēs iegūt ap miljonu eiro.

Rīgas domes pārstāve Ināra Papina par tūrisma nodevu
00:00 / 00:25
Lejuplādēt

Ko par šo naudu plānots darīt – vairāk stāsta domes pārstāve Ināra Papina: "Mēs zinām, ka Rīgā trūkst, piemēram, stāvlaukumu tūristu autobusiem. Tās pašas nepieciešamākās lietas, kas, piemēram, ir sabiedriskās tualetes. Tajā pašā laikā šo naudu plānots novirzīt dažādu pasākumu organizēšanai un to veicināšanai. Mēs zinām, ka nākamgad varētu būt [Pasaules] hokeja čempionāts un dažādi citi pasākumi."

Viesnīcas "Relais Le Chevalier" izpilddirektore Jūlija Žagunova gan šaubās par naudas lietderīgu izmantošanu: "Ja es būtu pilnīgi pārliecināta par to, ka šī konkrētā summa, ko mans uzņēmums samaksās Rīgas domei, ies uz infrastruktūras uzlabošanu, uz sabiedrisko tualešu labiekārtošanu, es protams būtu priecīga. Jo tiešām papildu nauda budžetā, kas varētu tikt novadīta uz konkrētu mērķi. Jautājums, vai Rīgas dome to tiešām darīs? Diemžēl man ir jāšaubās."

Nodevas ieviešanu atbalsta Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija. Pēc organizācijas aplēsēm, divu gadu laikā pateicoties nodevai pilsētas tūrisma budžets varētu iegūt līdz pat 2 miljoniem eiro. Šo naudu varētu ieguldīt Rīgas kā tūrisma galamērķa popularizēšanā un vajadzīgajā infrastruktūrā. Tas arī palīdzētu konkurēt ar Tallinu un Viļņu. Viļņā šāda nodeva jau ir ieviesta. 

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis spriež: "Ja mēs salīdzinām Rīgas centru ar Tallinu vai Viļņu, tad principā Rīgas centrs par nožēlu izskatās kā pēc neitrona bumbas. Tā aktivitāte, kas notiek Viļņā, Tallinā vecajā pilsētā, tā ir nesalīdzināmi aktīvāka."    

Par nodevas izlietojumu lems Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra, iesaistot nozari. Cik pašvaldībai izmaksās jaunās nodevas ieviešana, pagaidām ir grūti spriest.

Rīgas domes Ieņēmumu pārvaldes priekšnieka vietniece Ināra Papina norāda: "Tās galvenās izmaksas ir tieši mūsu programmatūras nodrošinājumam, epakalpojuma nodrošinājumam, kas tiks izvietots portālā Latvija.lv. Šobrīd es diemžēl nevaru pateikt galīgo izmaksu summu, jo tas tiek ieviests pa posmiem. Šobrīd ir tikai pirmais posms realizēts."  

Tūrisma nodevu Rīgā bija paredzēts ieviest vēl pirms kovida pandēmijas. Lēmumprojekts par nodevu vēl ir jāapstiprina kāda no nākamajām Rīgas domes sēdēm.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti