Dienas ziņas

"Baltā nakts" pulcē tūkstošus

Dienas ziņas

"Putnu fabrika Ķekava" vēlas paplašināties

Vēl nedēļu var pieteikties pieaugušo mācībām

Iespēju mācīties un mainīt karjeru izmantojuši jau vairāk nekā 8000 pieaugušo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iespēju apgūt jaunas prasmes vai pat citu arodu un pilnībā mainīt karjeru izmantojuši jau vairāk nekā 8000 pieaugušo. Rēķinoties ar darba tirgus mainīgajiem apstākļiem un nepieciešamību mācīties visu mūžu, jau trešo gadu Latvijā notiek mācības pieaugušajiem, īpaši atbalstot darbiniekus vecumā no 45 gadiem.

Didzim Vidiņam ir 33 gadi. Iepriekš viņš strādājis celtniecībā. Šobrīd Jelgavas Amatu vidusskolā viņš apgūst metālapstrādi, frēzēšanu un 3D printera lietošanu.

Viņš stāsta, ka skolas solā atgriezies pēc vairāk nekā desmit gadiem un tas nav viegli. Kursu pabeigšanai esot nepieciešams gads.

Savukārt Valdis Biķernieks strādā būvniecības nozarē. Ogres tehnikumā viņš apguvis prasmes ar būvniecības projektiem strādāt digitāli.

Viņš arī atzīst, ka 58 gadu vecumā apvienot mācības un pārējo dzīvē notiekošo nav viegli.

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) kursos 90% mācību maksas sedz Eiropa. Šim mērķim atvēlēti 25 miljoni eiro. Atkarībā no kursu ilguma un sarežģītības pašam var nākties samaksāt no 30 līdz pat 170 eiro.

Īpaši gados vecākiem cilvēkiem pirms vairākiem gadu desmitiem skolas solā iegūtās zināšanas šodien vairs nepalīdz. Kursi šogad notiks trešo gadu, un atlikusi vēl nedēļa, kad tiem var pieteikties.

“Mērķis ir dabūt pieaugušos skolā, lai viņiem būtu iespēja labāk noturēties savā darbavietā, iespējams, varbūt pat mainīt savu profesionālo karjeru. Respektīvi, lai viņu izredzes, it sevišķi pēc 45 gadu vecuma, lai tās būtu tikpat labas kā 15 gadus atpakaļ,” situāciju raksturojusi VIAA vadītāja Dita Traidās.

Kopš pirmās pieteikšanās kursus izmantojuši aptuveni astoņi tūkstoši pieaugušo. Vairāk nekā puse ir vecumā no 25 - 44 gadiem, vairāk nekā trešdaļa vecumā virs 45 gadiem, kas ir prioritārā mērķauditorija, un 10% vecumā virs 56 gadiem.

Visvairāk dalībnieku interesē informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (2313) un būvniecība (2283), abās nozarēs kursus apguvuši vairāk nekā divi tūkstoši personu. Mazliet mazāka interese par transportu un loģistiku (1381), kokrūpniecību (724), ēdināšanu un tūrismu (418).

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis norāda, ka sabiedrība noveco un prognozes rāda, ka tas turpināsies, bet nav pārliecināts, ka piedāvātie kursi ir risinājums.

“Tā atdeve ir stipri nosacīta. Tiek piedāvāti ļoti daudzi kursi, par kuru atdevi ir ļoti daudzi jautājumi. Vai tie tiešām uzlabos pašu dalībnieku prasmes? Vai tie ir vienkārši projekta līdzekļi, kuri ir ļoti smalki jāapgūst? Vienkārši sakot, jāiztērē, lai pēc tam atskaitītos par šo naudu,” skaidro Gašpuitis.

Viņš uzskata, ka, lai iztērētā nauda sniegtu atdevi, būtu vairāk jāiesaista uzņēmēji, kā arī jāizslēdz gados jaunākie programmas dalībnieki vecumā līdz 30 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti