Eiro fokusā

Jaunais Latvijas attīstības plāns ietvers sešus prioritāros attīstības virzienus

Eiro fokusā

Varēs mantot 2.pensiju līmenī uzkrātā kapitālu. Scenāriji būs divi

Jaunieši aktīvi izmanto iespēju īsā laikā un bez maksas apgūt specialitāti

Iespēju īsā laikā un bez maksas apgūt specialitāti izmanto 12 000 jauniešu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iespēju Eiropas Sociālā fonda projektā „Jauniešu garantijas” iegūt profesiju izmanto vairāk nekā 12 tūkstoši jauniešu, no kuriem 8 tūkstoši to jau ir pabeiguši. Latvijā šis projekts ilgst četrus gadus, un pēc mācību pabeigšanas vairāk nekā 70% jauniešu vecumā no 17 līdz 29 gadiem iekārtojas darbā. Pašlaik ir sākusies pēdējā dalībnieku uzņemšana šajā projektā.

Rēzeknes tehnikumā tāpat kā daudzās mācību iestādēs, kas aktīvi iesaistās jauniešu apmācībā, ir eksāmenu un izlaidumu laiks.

28 gadus vecā rēzekniete Liene jau ir nokārtojusi eksāmenu un saņems dokumentu par konditora palīga profesijas apgūšanu Rēzeknes tehnikumā. “Es nesen pabeidzu vienu programmu no šī Eiropas projekta un tad izdomāju, ka varbūt tas īsti nav mans. Taču ēdienu gatavošana man visu laiku ir patikusi – mana pirmā profesija ir pavārs. Tāpēc es izdomāju, ka varētu arī konditoru vēl paķert klāt,” stāsta Liene.

Tā kā “Jauniešu garantijas” projekts paredz ne tikai teorētisko, bet arī praktisko zināšanu apguvi, studējošiem ir obligāta prakse. Pēc prakses nereti praktikants tiek pieņemts darbā. Arī Liene pēc apmācībām uzsāks darbu vienā no Rēzeknes beķerejām.

Eiropas Sociālā fonda projekta „Jauniešu garantijas” mērķis ir sekmēt jauniešu bezdarbnieku nodarbinātību, apmācot jauniešus un ļaujot iegūt praktisku pieredzi darbavietās.

Kā norāda Rēzeknes tehnikuma direktore Benita Virbule, Latgales jaunieši aktīvi izmanto šo iespēju: “Uz 2018. gada 1.oktobri mums bija 991 audzēknis. Tai skaitā 128 audzēkņi mācījās “Jauniešu garantijas” programmā gan Rēzeknē, gan Zilupes mācību vietā. Pie mums jaunieši nāk mācīties ļoti dažādā vecumā. Atbilstoši projekta īstenošanas nosacījumiem viņi var uzsākt mācības viengadīgās izglītības programmas tad, kad ir sasnieguši 17 gadu vecumu un līdz 29 gadu vecumam.

Pie mums nāk mācīties gan ar pabeigtu pamatizglītību, gan arī pēc vidusskolas beigšanas.

Tādi, kuriem nav specialitātes un kuri līdz ar to nespēj pilnvērtīgi iesaistīties darba tirgū."

Ļoti daudzi jaunieši, kuri mācās “Jauniešu garantijas” programmā, piemēram, apdares darbu speciālists, pavāra vai konditora palīgi jau kvalifikācijas prakses laikā atrod sev darbavietas un ar viņiem uzņēmums jau ir noslēdzis darba līgumu.

Piedāvājums no uzņēmējiem Rēzeknes pilsētā ir tik liels, ka atsevišķās profesijās pat pietrūkst audzēkņu, ko nosūtīt uz praksi uzņēmumā.

Darbaspēka trūkumu izjūt liela daļa uzņēmēju. It īpaši tas attiecas uz būvniecības nozari un pakalpojumu sfēru. Taču tajā pašā laikā, piemēram, pērn 72,8 tūkstoši iedzīvotāju Latvijā bija bezdarbnieki, un no viņiem 8 tūkstoši jeb 11 % bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūras Administratīvā departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane norāda, ka “Jauniešu garantijas” programmu īsteno tieši, lai palīdzētu jauniešiem iekļauties darba tirgū. Pašlaik izsludināta pēdējā audzēkņu uzņemšana.

“Uz šo brīdi vairāk nekā 12 tūkstoši jauniešu jau ir iesaistījušies šajā apmācības programmā. Liela daļa no viņiem jau ir pabeiguši - tie ir astoņi tūkstoši, kas ieguvuši kādu no “Jauniešu garantijas” piedāvātajām specialitātēm un ir arī iekārtojušies darba tirgū. Statistikā mēs redzam, ka vairāk nekā 70% jauniešu ir iekārtojušies darba tirgū un vairāk nekā puse no viņiem tieši tajās profesijās, kurās ir mācījušies “Jauniešu garantijas” programmas ietvaros. Ja mēs salīdzinām šos datus ar Latgalē esošajām izglītības programmām, tad gandrīz 3,5 tūkstoši jauniešu ir iesaistījušies “Jauniešu garantijas” programmā Latgales pusē un vairāk nekā 2 300 šobrīd jau ir pabeiguši mācības un ieguvuši kādu no profesijām,” stāsta Elīna Purmale-Baumane.

Nākamās programmas, kas nāks “Jauniešu garantijas” programmas vietā, tiks finansētas jau no Latvijas valsts budžeta. Protams, nebūs tā, ka beigsies “Jauniešu garantijas” un šis mācību process apstāsies, jo no valsts budžeta finansētās programmas pārņems stafeti. Arī šī gada uzņemšanā daudzas programmas tiek finansētas no valsts budžeta, uzsver Elīna Purmale-Baumane.

Kopš 2014. gada “Jauniešu garantijas” programmai jauniešu vecumā no 17 līdz 29 gadiem apmācībai un iesaistīšanai Latvijas darba tirgū ir paredzēti vairāk nekā 36 miljoni eiro. Finansējums piešķirts gan no Eiropas Savienības, gan no Latvijas valsts budžeta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti