Dienas ziņas

Šogad būs pieejams plašāks atbalsts elektroauto iegādei

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Pašvaldībās sākas skolēnu pieteikšanās darbam vasarā

Pašvaldībās sākas skolēnu pieteikšanās darbam vasarā

Līdz skolēnu vasaras brīvlaikam atlikušas nedaudz vairāk nekā 50 dienas, un daudzi jaunieši plāno vasarā atrast darbu. Šogad atalgojums jauniešiem noteikts valsts minimālās algas apmērā, kas ir 700 eiro. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šajā gadā piedāvā 9000 vakanču, kurām varēs pieteikties maijā, savukārt pašvaldībās skolēnu pieteikšanās vasaras darbiem jau sākusies.

Skolēnu vēlme strādāt vasarā katru gadu ir liela, jo sniedz iespēju iegūt gan pirmo darba pieredzi, gan nopelnīt pirmo naudu. Skolēnu nodarbinātībai vasarā Latvijas pašvaldībās tiek īstenotas dažādas programmas. Piemēram, Jelgavā 9. līdz 11. klašu skolēniem darba algu pilnībā sedz vietvara, atvēlot šogad tam nedaudz vairāk par 64 000 eiro. Lai jauniešus iepazīstinātu ar reālā darba tirgus prasībām, viņiem pieteikšanās kārtība arī ir pietuvināta realitātei, norādīja Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra karjeras konsultante Līga Damberga:

"Viņiem ir jāizvēlas darba vietas, kuras sakrīt ar nākotnes karjeras plāniem un nodomiem. Piemēram, ja viņš grib kļūt par ārstu, tad mums ir trīs iespējas – Jelgavas poliklīnika, Jelgavas slimnīca un Zemgales veselības centrs, kur arī jauniešiem piedāvā strādāt vasaras darbā."

Skolēnu nodarbinātībai Jelgavā pieteikušies 38 uzņēmēji, piedāvājot 250 vakances. Jauniešu interese ir lielāka, nekā iespējas tikt pie šī darba, jo vietvara nodrošina finansējumu tikai 106 darba vietām.

Jomas, kurās jauniešiem tiek piedāvātas vakances, ir tā saucamie vienkāršie darbi – viesmīlība, tirdzniecība, palīgdarbu veikšana un citi. Kādas specifiskas prasmes vai priekšzināšanas netiek prasītas.

Jelgavas vasaras skolēnu nodarbinātības programma paredz skolēnam iespēju strādāt trīs nedēļas sešas stundas dienā. Turpretī NVA skolēnu nodarbinātības programma finansē tikai pusi no darba samaksas. Tai pieteikties jaunieši varēs maijā, pastāstīja NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Vineta Leončika:

"Galvenais nosacījums ir būt vecumā no 15–20 gadiem, un ir jābūt šobrīd vispārējās speciālās vai profesionālās izglītības iestādes audzēknim. Plānojam, ka vakancēs varētu tikt nodarbināti aptuveni 9000 jauniešu."

NVA programmā nepilngadīgie drīkst strādāt ne vairāk kā 7 stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā, savukārt pilngadīgiem jauniešiem prasības ir tādas pašas kā pieaugušajiem.

Atvēlētais finansējums šim gadam noteikts 4,1 miljona eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti