Dienas ziņas

Satraukums par sociālo tīklu ietekmi

Dienas ziņas

Samariešu sociālās aprūpes risinājumi atzīti Eiropā

VID aicina iedzīvotājus piedalīties akcijā

Ielu aptauja: Jelgavnieki atbalsta VID akciju «Iemet čeku – mēs to pārbaudīsim»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai cīnītos ar ēnu ekonomiku, šonedēļ Valsts ieņēmumu dienests  (VID) sācis akciju “Iemet čeku – mēs to pārbaudīsim”. Jelgavā uzrunātie iedzīvotāji uzteic šādu akciju.

Dažādi pētījumi liecina, ka  ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir  aptuveni 24% no iekšzemes kopprodukta, kas gan ir mazāks nekā citās Baltijas valstīs, tomēr  krietni augstāks par vidējo Eiropas Savienībā. Pēc uzņēmumu reģistra datiem, Latvijā darbojas vairāk nekā 147 000 dažādu uzņēmumu, tomēr ne vienmēr uzņēmēji godprātīgi nomaksā visus nodokļus.

Tāpēc VID talkā aicina iedzīvotājus – no 24.novembra visās dienesta filiālēs ir izvietotas  akcijas “Iemet čeku - mēs pārbaudīsim” kastes, kurās ikviens mudina  mest dažādu pirkumu vai pakalpojumu čekus. “Kad beigsies akcija, visi šie čeki vai darījumu apliecinošie dokumenti, kas tur būs iemesti, tiks analizēti, salīdzināti ar datu bāzēm, kas ir mūsu rīcībā. Un tad nodokļu kontroles pārvaldes cilvēki lems tālāk, ko darīt,” stāsta VID Jelgavas klientu apkalpošanas centra vadītāja Daina Plone.

VID Jelgavas filiālē akcijas kaste vēl ir praktiski tukša, tomēr pilsētas ielās uzrunātie cilvēki  atbalsta šādu akciju. “Dzirdam –  ir tā ēnu ekonomika, un tas jau arī bremzē valsts attīstību,” ieceri komentē jelgavniece Aina. Taujāta, vai arī viņa kādu čeku aiznesīs, Aina saka, ka tas būs atkarīgs no iepirkšanās vietām: “Lielveikalos un tādās vietās, gribas ticēt, ka tur viss ir godīgi.”

Daudzi atzīst, ka dažkārt nācies sastapties arī ar gadījumiem, kad pirkuma vai pakalpojuma čeks netiek izsniegts vispār. “Autobusos ir tādi gadījumi, veikalos nedod čeku. Tagad ir mazāk, bet ir tādi veikali, kur nedod,” atzīst jelgavnieks Aivis.

Pozitīvi noskaņoti pret  kampaņu, kas, iespējams, kaut nedaudz palīdzētu atrisināt sasāpējušos jautājumus medicīnā, izglītībā un citās valsts finansētajās jomās, ir arī VID satiktie uzņēmēji, jo ēnu ekonomika apgrūtina  iespēju darboties arī viņiem. “Ir viņiem iespēja jebkurā gadījumā piedāvāt zemākas cenas un līdz ar to konkurēt negodīgā ceļā.,” norāda Armands Trinskis, uzņēmējs no Jelgavas novada.

Iemest  čeku, kas izsniegts 2015.gadā, akcijas kastē vai nosūtīt to elektroniski ikviens var līdz 31.decembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti