Dienas ziņas

Atzīmē Baltijā vecākā elektriskā tramvaja 120. jubileju

Dienas ziņas

Krievija un Ukraina apmainās ieslodzītājiem

Turpinās diskusijas par Jaungulbenes "Sila" pārdošanu

Gulbenes domnieki atliek jautājumu par notikušās meža izsoles apstiprināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gulbenes novada iedzīvotājus satraucis pašvaldības lēmums par Jaungulbenes pagastā esošā nekustamā īpašuma „Sils” pārdošanu, kas sastāv no 142 hektāriem meža. 15.augustā tika rīkota izsole, un ceturtdien, 29.augustā, domes sēdē, uzklausot visas puses, jautājums par izsoles rezultātu apstiprināšanu tika atlikts.  

ĪSUMĀ:

  • Gulbenes dome nolēma risināt finanšu problēmas, izsolot īpašumus, tai skaitā mežu.
  • Pret meža izsolīšanu iebilda vietējie iedzīvotāji.
  • Izsolē 15.augustā uzvarēja zviedru mežizstrādes kompānija „Silvestica Green Forest Latvia”.
  • 29.augustā domei bija jālemj par izsoles rezultātu apstiprināšanu.
  • Taču, uzklausot visus, domnieki nolēma – nepieciešama padziļināta izpēte.
  • Dome pieļauj: līgumā ar zviedriem var atrunāt mežu pieejamību sabiedrībai.
  • Iedzīvotāju pārstāve gandarīta, ka bažas sadzirdētas.
  • Meža izsolīšanu gan neatcels, bet notiek sarunas, lai meža apsaimniekošana neuztrauktu un neietekmētu iedzīvotāju paradumus.

Gulbenes novada iedzīvotāji, uzzinot par to, ka tiks izsolīts Jaungulbenes pagastā pašvaldībai piederošais mežs 142 hektāru platībā, vāca parakstus, iebilstot pret šādu sasteigtu pašvaldības lēmumu.

„Mēs iebilstam pret šī īpašuma pārdošanu ārvalstu juridiskai personai, jo mežs izsenis ir bijis ļoti iecienīta vietējās kopienas rekreācijas vieta, kur cilvēki iet sēņot, ogot, pastaigāties, skriet,” stāstīja iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāve Ilze Vanaga.

Ceturtdien domes sēdē tika skatīts jautājums par izsoles apstiprināšanu, domes sēdē piedalījās satrauktie iedzīvotāji, iniciatīvas grupas pārstāvji un izsolē uzvarējusī zviedru mežizstrādes kompānija „Silvestica Green Forest Latvia”, kas mežu nosolīja par 888 tūkstošiem eiro. Domes sēdē gan lēmums netika pieņemts.

“Mēs šo jautājumu skatījām paplašināti. Bija iespēja izteikties iedzīvotājiem - tiem, kas bija ieradušies.

Pēc diskusijas nolēmām, ka ir nepieciešama padziļināta šī jautājuma izskatīšana,” sacīja Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs.

Nākamajā nedēļā būs vēl viena tikšanās, kā norādīja priekšsēdētājs, pārdošanas līgumā var tikt atrunāti nosacījumi par meža pieejamību sabiedrībai.

Ilze Vanaga ir gandarīta, ka viņu bažas ir sadzirdētas.

“Beidzot ir noticis komunikācijas un demokrātijas process, kam bija jānotiek jau divus mēnešus pirms šīs domes sēdes. Sēdē piedalījās arī potenciālais pircējs, viņš arī izklāstīja savu meža apsaimniekošanas stratēģiju, kas izklausās ļoti pretimnākoša vietējiem iedzīvotājiem,” sacīja Vanaga.

Mežs tiek pārdots, jo pašvaldībai nav jānodarbojas ar uzņēmējdarbību un meža apsaimniekošanu. Un šobrīd pašvaldībai ir nepieciešami finanšu līdzekļi.

“Tā sakrita, ka pašvaldībā ir nepieciešamība pēc finanšu resursiem sakarā ar to, ka aizņemšanās Valsts kasē ir neiespējama un ir iesākti projekti,” skaidroja Normunds Audzišs.

Jaungulbenes pagastā esošais pašvaldības mežs 142 ha platībā ir nosolīts, un šis lēmums gan netiks mainīts. Šobrīd ir uzsāktas sarunas, lai meža pārdošanas un turpmākais apsaimniekošanas process neuztrauktu un neietekmētu iedzīvotāju paradumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti