Dienas ziņas

Atgriežas Ludzā un izveido uzņēmumus

Dienas ziņas

Mācās izgatavot saules paneļus

Rindā uz valsts aizdevumu

Gulbene aizstāj Valsts kasē nesaņemto finansējumu, izsolot mežus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gulbene ir starp tām pašvaldībām, kas Eiropas Savienības (ES) finansēto projektu īstenošanai gaida rindā uz valsts aizdevumu. Lai projektus izdotos pabeigt, rasta iespēju naudu gūt citur – atsavina pašvaldības īpašumus, tostarp meža zemi.

Lai izpildītu novada attīstības plānošanas dokumentos ierakstītās ieceres un īstenotu jau pieteiktos projektus Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumam, Gulbenes novada pašvaldībai ir nepieciešams teju miljona eiro aizdevums Valsts kasē. Taču rinda pēc valsts aizņēmuma ir tik liela, ka kopējā pašvaldību pieprasītā summa sasniegusi aptuveni 60 miljonus eiro, kas krietni pārsniedz kreditēšanas limitu. Turklāt rinda kustās tik ātri, cik pašvaldības ārpus termiņa ir spējīgas atmaksāt saņemtos aizņēmumus.

“Kad projekts tiek īstenots, pašvaldībai Eiropas Savienības fondi atskaita naudu, ko pašvaldība ir ieguldījusi. Līdz ar to momentā šis aizņēmums mums ir jādzēš,” skaidro Gulbenes novada pašvaldības finanšu ekonomiste Daiga Krēsliņa.

“Valstij bija skaidri zināms naudas apjoms, kas tiks piešķirts Eiropas atbalsta programmā. Bija skaidri zināms, kā tas izlietosies. Bet nu tā ir sanācis, ka kāds nav paplānojis un nav redzējis, ka šajā brīdī izveidosies kredītu aizņemšanās pudeles kakls. Kad pašvaldībām pēdējā brīdī sanāk realizēt apjomīgus projektus, kuros ir lielas naudas summas, un valsts nav gatava vajadzīgajā apjomā piešķirt šos resursus,” stāsta Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs.

Gulbenes novada pašvaldībai šobrīd prioritāri ir Eiropas Savienības līdzfinansējumam iesniegtie projekti - ielu infrastruktūras remontiem, izglītības iestāžu ēku sakārtošanai un arī Stāmerienas pils fasādes renovācijai.

Lai arī novada vadība vairs necer, ka valsts nepieciešamo aizdevumu piešķirs, no savām iecerēm viņi atkāpties neplāno, rodot iespēju finansējumu gūt citur.

“Projektus realizēt mēs uzsākām jau šī gada sākumā, kad vēl nebija skaidri šie nosacījumi aizņēmuma ņemšanai. Šobrīd mēs kā pašvaldība liekam lielas cerības uz citiem saviem resursiem. Un attiecīgi izsveram iespēju atsavināt īpašumus, kas pašvaldībai nav nepieciešami funkciju nodrošināšanai, un lielākoties tie ir meža īpašumi,” atklāja Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektore Lienīte Reinsone.

Pašvaldība izsludinājusi izsoli tai piederošam meža īpašumam un cer ar iegūto naudu finansēt Eiropas Savienības fondu projektus. Taču par pašu līdzekļiem finansētos projektus pašvaldībai uz laiku nāksies atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti