FM: Pagājušā gada budžeta deficīts bija mazāks nekā plānots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušā gada valsts budžeta deficīts ir bijis par 44,2 miljoniem eiro mazāks kā apstiprinātais gada plāns, par Valsts kases aplēsēm ziņo Finanšu ministrija.

Ziņots, ka kopumā valsts budžeta deficīts pērn bija 308,3 miljoni eiro.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados arī 2014. gada decembrī bija vērojams izdevumu pieaugums salīdzinājumā ar citiem mēnešiem. Tomēr, analizējot kopējos izdevumus 2014. gadā valsts pamatbudžetā tie bija mazāki par aptuveni 3% jeb 173,8 miljoniem eiro nekā plānots.

Ministrija vērtā, ka kopbudžeta nodokļu ieņēmumu izpilde ir vērtējama pozitīvi, jo gada plāns ir pārsniegts. Otrajā pusgadā gan ieņēmumu pieauguma temps kļuvis lēnāks. Tiesa, efektīvāka ir kļuvusi nodokļu administrēšana un arī nodokļu izpilde bijusi laba.

Minsitrija arī atgādina, ka gada laikā budžetā bija veiktas izmaiņas. To vidū astoņi miljoni eiro piešķirti piensaimniekiem, kas cieta Krievijas sankciju dēļ.

Būtiski izdevumi pagājušā gada nogalē pieauga saistībā ar ES fondu apguvi. Novembra beigās veikta apropriācijas pārdale 24,6 miljonu eiro apmērā Ekonomikas ministrijai Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanai. Bet decembrī arī tika veikta apropriācijas pārdale Satiksmes ministrijai 15,6 miljonu eiro apmērā Kohēzijas fonda projektu īstenošanai. Zemkopības ministrijai tika pārdalīti 17,9 miljoni eiro tiešmaksājumu nodrošināšanai zemniekiem.

Tāpat par 18,2 miljoniem eiro pieauga Valsts sociālās apdrošināšanas budžets, kurā paredzēti avansa maksājumu nodrošināšana pabalstiem. Līdz  ar to tika ātrāk izmaksātas senioriem pensijas, kuri pensiju saņem mēneša pirmajos datumos. Vēl svarīgi norādīt, ka gada beigās noslēdzas iestāžu publiskie iepirkumi un pakalpojumu līgumi, kas arī ir saistīts ar papildu izdevumiem tieši gada beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti